Portal lapor NADMA tak benarkan tentera turun bantu misi banjir

Angkatan Tentera Malaysia mahu membantu usaha bantuan banjir di Selangor mulai tengah hari Jumaat tetapi tidak mendapat persetujuan daripada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

Sumber yang mempunyai pengetahuan tentang cara bantuan untuk banjir ini diuruskan memberitahu TRP bahawa walaupun demikian, Angkatan Tentera terus membantu dengan usaha bantuan walaupun diberitahu ia “bukan keadaan kecemasan”.

Oleh sebab itu, pada masa Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari menyeru Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein menghantar tentera untuk membantu, mereka sebenarnya sudah berada di darat.

Portal lapor NADMA tak benarkan tentera turun bantu misi banjir

Angkatan Tentera Malaysia mempunyai pengalaman dalam usaha bantuan banjir terutamanya disebabkan oleh banjir hampir tahunan di Pantai Timur, khususnya di Kelantan dan Terengganu, dengan beberapa banjir terburuk berlaku pada 2014, semasa Hishammuddin berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan sebelum ini.

NADMA, dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad yang menyelia agensi itu, telah mendapat kecaman baru – baru ini kerana mereka mengendalikan banjir di sini pada hujung minggu.

Abdul Latiff juga dipetik sebagai berkata NADMA tidak terlibat dalam bencana di peringkat negeri dan hanya akan memberi pampasan kepada mangsa selepas dimaklumkan oleh negeri.

NADMA akhirnya menganjurkan mesyuarat khas Pengurusan Bencana Negara pada 3.00 petang hari ini di bangunan Parlimen, yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

TRP telah menghubungi NADMA untuk mengulas mengenai perkara itu dan seorang pegawai dari agensi itu berkata mereka akan meningkatkan siasatan kepada pihak atasan mereka.

Setakat petang Isnin di Pahang dan Selangor, sekurang-kurangnya 7 orang maut dalam banjir dan 61,000 orang telah dipindahkan dari rumah mereka.

BACA JUGA : Monyet mengganas bunuh 250 ekor anak anjing
[VIDEO] Warga emas rentung dalam kereta selepas kemalangan

Artikel ini disiarkan pada 21/12/2021

COMMENTS

Wordpress (0)