Polis beri amaran jangan update di apps ‘Waze’ kalau ada roadblock, rupanya ini punca sebenar

Polis beri amaran jangan update di apps ‘Waze’ kalau ada roadblock, rupanya ini punca sebenar.

Polis Malaysia (PDRM) meminta orang ramai tidak berkongsi maklumat mengenai operasi mereka berkaitan sekatan jalan raya untuk memeriksa pemandu dan kenderaan.

Maklumat sedemikian disumbangkan oleh pengguna sistem navigasi laluan GPS Waze dan memberi amaran kepada pemandu

Polis beri amaran jangan update di apps 'Waze' kalau ada roadblock, rupanya ini punca sebenar

Berkaitan tentang kehadiran operasi sedemikian di jalan raya di hadapan mereka.

Ini berikutan tular beberapa kejadian yang dirakamkan pemilik dash-cam dimana kanak-kana dan bayi nyaris maut gara-gara dirempuh pemandu “trak pick-up” mabuk serta video yang memaparkan seorang pemandu Porsche yang ditangkap akibat memandu dibawah pengaruh alkohol sehingga merosakkan beberapa buah kenderaan.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Azmi Abu Kassim berkata maklumat sebegitu akan membantutkan usaha penguatkuasaan terhadap pemandu yang memandu di bawah pengaruh alkohol (pemandu mabuk) dan mereka yang melakukan kesalahan trafik lain.

Apabila dimaklumkan, pemandu yang menyedari bahawa mereka boleh ditangkap atas kesalahan boleh mengelak sekatan jalan raya.

Datuk Azmi meminta orang ramai untuk memberi kerjasama kepada polis berhubung perkara ini dan tidak memberikan maklumat yang membantu mereka yang melakukan kesalahan jalan raya.

Video) 'Kedua-dua anak saya ditidurkan' - Kanak-kanak, bayi parah dirempuh pemandu  mabuk | The Reporter

Beliau berkata pengguna jalan raya perlu sedar bahaya yang mereka hadapi akibat kecuaian pemandu mabuk, tidak berhenti di lampu merah, memandu melawan arus lalu lintas dan sebagainya.

Walaupun tidak ada undang-undang di Malaysia yang menjadikannya satu kesalahan untuk melaporkan di Waze akan kehadiran sekatan jalan raya polis, terdapat beberapa negara yang mendesak Waze mengalih keluar ciri tersebut daripada aplikasi tersebut.

Bagaimanapun, beliau mempunyai pendirian bahawa pemandu yang mabuk perlu dihentikan kerana ia boleh membahayakan orang lain di jalan raya.

Oleh itu, mereka tidak sepatutnya dimaklumkan supaya mereka boleh segera ditangkap dan dihentikan daripada memandu dalam keadaan tidak selamat itu.

BACA:

KJ dalam dilema, tak tahu nak sertai Pas atau Bersatu? Sekali ini jawapan tuan badan

Lembu korban Hari Raya Aidiladha mula dapat tempahan tapi harga dia buat ramai terduduk bila dengar