Plaza terkenal di bandaraya KL bakal dirobohkan selepas Ampang Park

Plaza terkenal di bandaraya KL bakal dirobohkan selepas Ampang Park. Selepas pusat beli-belah pertama di Malaysia, Ampang Park dirobohkan pada tahun 2017, kini giliran Plaza OUG pula. Bangunan berusia lebih 30 tahun ini dahulunya lebih dikenali dengan nama Yaohan di kalangan masyarakat setempat.

Kami difahamkan Plaza OUG telah berhenti beroperasi lebih dua dekad lalu dan kini bakal dirobohkan.

Menurut The Edge City & Country pada bulan Disember 2021, terdapat rancangan untuk membangunkan semula Plaza OUG menjadi kompleks beli-belah 6 tingkat , hotel 30 tingkat dengan 312 bilik dan apartmen servis 41 tingkat dengan 361 unit.

Laman Facebook Malaysia Shopping Mall pada hari Isnin (6 Jun) berkongsi beberapa gambar keadaan semasa pusat beli-belah yang bakal dirobohkan itu yang kebanyakannya tidak berpenghuni tanpa pengunjung.

Menurut catatan itu, pusat beli-belah itu akan dirobohkan menjelang akhir tahun ini bagi memberi laluan kepada dua bangunan tinggi dengan pusat beli-belah dan tempat letak kereta bawah tanah. Kebanyakan penyewa akan berpindah tidak lama lagi di mana gedung Parkson telahpun berpindah pada tahun lepas.

Plaza terkenal di bandaraya KL bakal dirobohkan selepas Ampang Park

Plaza OUG boleh dikatakan antara pusat membeli-belah tertua di Kuala Lumpur. DI ruangan komen ramai rakyat Malaysia meluahkan rasa sedih, terutamanya mereka yang membesar pada zaman zaman kegemilanga pusat beli-belah ini. Rata-rata mereka mengimbau kenangan mereka di tempat itu.

Sementara itu, terdapat juga orang ramai yang tidak berpuas hati dengan merobohkannya semata-mata untuk membina pusat membeli-belah yang berkemungkinan akan memburukkan lagi keadaan lalu lintas yang sudah sesak di kawasan itu.

BACA:

Ubahsuai rumah di Flat makin menular, arkitek dedah contoh binaan ‘haram’ yang biasa dibuat

Johnny Depp raih 7.4 juta pengikut selepas 15 jam buka Tiktok

Anna Jobling jadi trending ke luar negara, pertama kali jadi heroin