PH Anjur Program “Pertahan Mandat Rakyat 2020” Pada 9 Mac

PH Anjur Program “Pertahan Mandat Rakyat 2020” Pada 9 Mac

Pakatan Harapan (PH) akan menganjurkan program “Pertahan Mandat Rakyat 2020” pada 9 Mac yang akan dihadiri oleh pemimpin tertinggi gabungan termasuk bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Dalam pekeliling yang dikeluarkan kepada ahli parti oleh sekretariat Pakatan Harapan hari ini berkata, acara itu dijadualkan berlangsung di Pusat Konvensyen Sime Darby dan akan dihadiri ahli Parlimen setiap parti komponen, ahli Dewan Undangan Negeri, pemimpin negeri, ketua penerangan negeri , ketua bahagian parti dan ketua penerangan masing-masing.

Ucapan utama dalam program ini akan melibatkan pemimpin tertinggi PH seperti Ketua Setiausaha PH Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, presiden PH Datuk Wan Azizah Wan Ismail, ketua penerangan PH Datuk Seri Shamsul Iskandar Md Akin, Tony Pua, Abdul Khalid Samad, Datuk Seri Mukhriz Wakil Mahathir dan Parti Warisan Sabah.

Pemimpin parti lain yang juga dijadualkan bercakap termasuk Presiden Parti Amanah Negara Mohamad Sabu, setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Dr Mahathir juga akan bercakap di majlis itu.

Pendaftaran untuk program ini akan dikendalikan oleh setiap ibu pejabat parti komponen masing-masing.

Program ini adalah yang pertama seumpamanya selepas Pakatan Harapan kehilangan kerajaan kepada Perikatan Nasional, yang bermula dari rampasan yang dikatakan dimulakan oleh bekas timbalan presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Perdana Menteri yang baru dilantik.

Perubahan kerajaan bukan hanya menyaksikan berakhirnya pemerintahan 22 bulan PH tetapi juga peletakan jawatan Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas dan Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Latheefa Koya.