Pfizer sahkan wujud versi palsu Vaksin di beberapa negara

Pfizer sahkan wujud versi palsu Vaksin di beberapa negara

Syarikat farmaseutikal AS Pfizer mengatakan bahawa ia telah mengenal pasti versi palsu vaksin Covid-19 di Mexico dan Poland.

Dos tersebut disita oleh pihak berkuasa di kedua-dua negara dan diuji sebagai palsu.

Di Mexico, mereka mempunyai label palsu, sementara bahan tersebut di Poland dipercayai sebagai rawatan anti-kerut, kata Pfizer.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memperingatkan bahawa vaksin palsu “menimbulkan risiko serius bagi kesihatan awam global”.

Ia meminta mereka dikenalpasti dan dikeluarkan dari pasaran.

Menteri kesihatan Poland pada hari Rabu menegaskan bahawa risiko dos palsu muncul dalam edaran rasmi “praktikalnya tidak ada”.

Apa yang kita perlu ketahui mengenai dos palsu?

Dos palsu diambil oleh pihak berkuasa dalam siasatan berasingan di kedua-dua negara.

Kira-kira 80 orang di sebuah klinik di Mexico menerima versi palsu dari ubat itu, yang nampaknya tidak berbahaya secara fizikal tetapi tidak memberikan perlindungan terhadap coronavirus, menurut Wall Street Journal (WSJ).

Jurucakap kerajaan Mexico mengenai Covid-19, Hugo Lopez-Gatell, mengatakan bahawa vaksin palsu itu telah dikesan oleh polis siber setelah ditawarkan di rangkaian sosial sehingga $ 2,500 (£ 1,800) per suntikan. Beberapa orang telah ditangkap.

Pihak berkuasa Poland mengatakan tidak ada yang menerima dos palsu yang dirampas di pangsapuri seorang lelaki.

Lev Kubiak, ketua keselamatan global Pfizer, mengatakan permintaan global untuk vaksin dan kekurangan bekalan menyebabkan penipuan tersebut.

“Kami mempunyai bekalan yang sangat terhad, bekalan dijangka akan meningkat ketika permintaan semakin meningkat dan syarikat lain turut mula menghasilkan vaksin. Maka, ini adalah peluang yang tepat untuk penjenayah,” katanya kepada WSJ.

Jabatan Kehakiman AS memberitahu ABC News bahawa pihaknya mengetahui vaksin palsu yang dikenal pasti di Mexico dan Poland, dan akan menyokong pihak berkuasa tempatan dan Pfizer “sebagaimana diperlukan”.

Berita penuh : https://www.bbc.com/news/world-56844149