Peruntukan Pondok dan Tahfiz, Menteri Agama tak perlu bersilat lidah

Peruntukan Pondok dan Tahfiz, Menteri Agama tak perlu bersilat lidah

Bila dipersoal kenapa tiada bantuan khas RM 100 juta kepada Mahaad Tahfiz dan SAR, Kata Menteri Agama tahun ini JAKIM dapat RM 1.4 Billion… Tapi kata menteri Agama, Tak perlulah dibanding bandingkan.. Mengaku jerlah hakikatnya bantuan itu takda..

Aku heran orang kagum dengan Pengumuman Bonus untuk Guru Takmir Imam dan Bilal.. Lim Guan Eng dah umum tahun lepas pun..Untuk Pengetahuan Menteri Agama ,Jika diukur pengumuman tahun lepas,

Kalau dimasukkan peruntukan Bantuan Bonus On Off RM 500 Guru Takmir, Imam Bilal, ia menalan kos tambahan RM 29 Juta..

Kenaikan Elaun Guru KAFA RM 100 menelan kos RM 46 Juta… dan Program rahmatan Lil Alamin Rm 10 juta…tanpa Peruntukan Khas mahhad Tahfiz dan SARS pun rasanya jauh lebih tinggi dari RM 1.4 Billion..

Malah Latihan TVET RM 29 juta , Vokasional bagi pondok Tahfiz tu pun dah lama wujud dalam peruntukan Kementerian pendidikan..

Dan untuk pengetahuan Dana dan Majlis Waqaf itu juga idea dari Kerajaan lama.. Kalau dikira dari penubuhan Majlis Waqaf itu dah tentu hilang lah hak Pelajar Tahfiz,Pondok dan SARS..

Jadi bagi menteri Agama..jangan jadi seperti ahli Politik dengan bermain kata kata..bab tu serah pada ahli Politik..mengaku jer lah takda peruntukan Tahfiz dan Pondok.. Jangan bermain Poliik sangat macam kunjungan dan bantuan ke Sabah baru baru ini yang menyebabkan Kluster Menetri Agama saja dah cetus 30 kes..

Maka Taubat dan Insaflah dari membela Pengkhianatan..

Sebagaimana sifat al-Ghadr yang disbutkan dalam surah Yusuf…mereka yang melanggar perjanjian dan berkhianat…

وَأَنَّ اللَهَ لا يَهدي كَيدَ الخائِنينَ…
” dan bahawasanya Allah tidak meredhai tipu daya orang-orang yang berkhianat.. ”

Surah Yusuf : Ayat 52

Ipohmali

Sumber :