Perompak tersalah rompak kedai emas, rupanya pemilik kedai pernah juara dalam pertandingan menembak

Sekumpulan empat perompak bersenjata cuba merompak sebuah kedai emas di daerah Mueang,

wilayah Tak di utara Thailand, namun digagalkan oleh pemilik kedai yang merupakan seorang juara pertandingan menembak, lapor laman berita Thaiger kelmarin.

Empat perompak itu telah memecah masuk kedai emas yaowarat sekitar pukul 12.55 tengah hari (waktu tempatan)

Perompak tersalah rompak kedai emas, rupanya pemilik kedai pernah juara dalam pertandingan menembak

. Kejadian itu berjaya dirakam oleh sistem televisyen litar tertutup (CCTV).

Ketika salah seorang perompak cuba memotong palang keluli, pemilik kedai, Phisit Raphitpan, 41, melepaskan empat das tembakan ke arah mereka.

Perompak-perompak itu bertempiaran melarikan diri dengan tangan kosong, manakala salah seorang daripada mereka tergelincir pada kaca yang pecah.

Phisit melepaskan empat das tembakan lagi dan mengenai seorang perompak ketika suspek cuba melarikan diri dengan menaiki motosikal. Polis menemui lelaki itu terbaring dalam keadaan berlumuran darah di luar kedai emas tersebut.

Lelaki itu cedera parah dan dibawa ke Hospital Somdet Prachao Taksin Maharat untuk menerima rawatan, sebelum dipindahkan ke hospital di wilayah Phitsanulok.

Seorang lagi perompak melarikan diri dengan berjalan kaki. Dia ditahan di sebuah lorong berhampiran kedai itu oleh anggota dari Balai Polis Mueang Tak.

Dua lagi perompak berjaya melarikan diri dan masih bebas. Menurut polis, dua lelaki yang cedera dan ditahan itu pernah merompak sebuah kedai emas di daerah Phop Phra pada 12 Februari lalu.

Askar Tentera Diraja Thailand, Mejar Kitti Kerdphon memberitahu pemberita bahawa pemilik kedai emas, Phisit telah dilatih menggunakan senjata api.

Dia adalah seorang peminat senjata api dan datang ke lapangan menembak bersama isterinya sejak lebih lapan tahun lalu. Sejak itu dia kerap berlatih di sana. Phisit kemudiannya menyertai dan memenangi pertandingan menembak di wilayah Tak.

Peguam terkenal, Decha Kittiwittayanan berkata bahawa Phisit menggunakan senapang patah secara sah kerana penyerang cuba mencuri emasnya dengan mengacukan senjata. Lima tembakan yang dilepaskan oleh Phisit adalah untuk melindungi diri, kata Decha.

BACA: Bendung masalah sosial di Kelantan, Individu ini agih 500 pek kondom percuma