Penerima vaksin Sinovac perlu dos penggalak Pfizer

Sebelum ini, kerajaan memberitahu bahawa penerima vaksin Sinovac dan Pfizer perlu menerima dos penggalak bagi mendapat perlindungan yang optimum.

Menerusi laman Sinar Harian, dos penggalak vaksin Comirnaty keluaran Pfizer-BioNTech akan diberikan secara heterologous, iaitu pemberian dos penggalak bagi jenis yang berlainan kepada penerima lengkap suntikan dos vaksin Sinovac sekurang-kurangnya tiga bulan lalu.

Individu berumur 60 tahun

Penerima Sinovac

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, dos penggalak ini akan diberikan kepada individu berumur 60 tahun ke atas dahulu, sesuai dengan saranan Strategic Advisory Group of Expert (SAGE) ON Immunization daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pemberian dos penggalak secara heterologous ini adalah secara penggunaan off-label dan dijadikan sebagai cabang kajian dalam kajian The Real World Evaluation of Covid-19 Vaccination (RECoVaM) serta kajian kesan advers serius selepas vaksinasi (SAFECOVAC) kepada semua penerima.

Individu yang layak menerima dos penggalak ini akan dimaklumkan melalui aplikasi MySejahtera dan bagi yang tidak mempunyai MySejahtera akan mendapat khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada nombor telefon yang berdaftar.

Kaedah temujanji pemberian dos penggalak akan ditambah baik dari masa ke masa dan tidak lama lagi penerima vaksin boleh membuat janji temu melalui sistem yang sedang dibangunkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

KKM amat menggalakkan supaya setiap individu yang layak mengambil dos penggalak supaya mendapat perlindungan yang optimum.

Menurut Khairy, pemberian dos penggalak ini telah bermula di seluruh negara sejak 13 Oktober dan pemberian ini dilaksanakan bagi penerima vaksin Cominarty sekurang-kurangnya enam bulan lalu yang diberi keutamaan kepada warga emas berusia 60 tahun ke atas, barisan hadapan dan individu dengan komorbid.

Baca Juga : Tidak boleh paksa orang terima suntikan vaksin – Dr. Pakar Penyakit Berjangkit
Ini sebab mengapa golongan antivaksin selalu reka alasan untuk mengelak dari divaksin
Tular CEO Pfizer belum cucuk vaksin, lelaki ini dedah perkara sebenar