Pendaftaran baharu Sumbangan Tunai Rahmah dibuka, mohon segera!

Pendaftaran baharu Sumbangan Tunai Rahmah dibuka, mohon segera! Tarikh pendaftaran baharu dan kemas kini Sumbangan Tunai Rahmah (STR) akan dibuka mulai hari ini sehingga 31 Mac.

Langkah itu bertujuan memastikan mereka yang layak atau masih tiada dalam pangkalan data kerajaan dapat mengemukakan permohonan masing-masing.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan berkata, ia juga bagi membolehkan penerima sedia ada yang mempunyai sebarang perubahan maklumat untuk membuat pengemaskinian.

Pendaftaran baharu Sumbangan Tunai Rahmah dibuka, mohon segera!

“Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, STR pada tahun ini akan memanfaatkan 8.7 juta penerima dengan peruntukan hampir RM8 bilion.

“Pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas akan terus diperkasakan di bawah Kerajaan Perpaduan,” katanya hari ini.

Bagi mengurangkan golongan yang tercicir atau ‘exclusion error’, data penerima STR Fasa 1 akan dibawa secara automatik ke dalam pangkalan data kerajaan.

“Data daripada beberapa agensi kerajaan untuk disemak silang kelayakan STR mengikut syarat yang ditetapkan.

“Kementerian Kewangan juga akan memperhebatkan program turun padang bersama pemimpin komuniti dan pelusuk desa bagi memastikan STR dirasai oleh seluruh rakyat Malaysia.

“Pemohon STR boleh merujuk Soalan Lazim (FAQ) di portal rasmi STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my bagi mendapatkan maklumat lanjut,” katanya.

BACA:

Power betul! Tun M pun tak tahu cara ni, rupa-rupanya ini cara Anwar Ibrahim bakal gunakan untuk naikkan ekonomi negara

Pemuda berjaya jual duit kertas RM1 dengan harga RM1,000, puas hati bila dapat tahu kenapa