Pemuda ini jadi jutawan segera kerana batu jatuh dari langit, rupanya batu ini bukan batu biasa-biasa

Pemuda ini jadi jutawan segera kerana batu jatuh dari langit, rupanya batu ini bukan batu biasa-biasa.

Seorang lelaki di negara jiran, Indonesia langsung tidak menyangka akan tuahnya menjadi jutawan segera kerana satu kejadian di rumahnya.

Josua Hutagalung yang bekerja sebagai pembuat keranda memberitahu keitka sedang sibuk kerja bertukang untuk membuat keranda,

Pemuda ini jadi jutawan segera kerana batu jatuh dari langit, rupanya batu ini bukan batu biasa-biasa

dia dikejutkan dengan satu bunyi yang amat kuat dan satu benda tidak dikenali menerjah masuk ke dalam rumahnya dari atas langit.

 

Benda tidak dikenali itu jatuh ke rumah Josua Hutagalung yang terletak di Kolang, Sumatera Utara dan menyebabkan atap rumah rosak dan zink berlubang. Josua yang curiga dan ingin tahu pun memeriksa dan mendapati benda tidak dikenali yang jatuh ke rumahnya adalah sejenis batu seberat 2.1kg.

Menurut Josua, batu tersebut dikatakan masih panas lagi ketika Josua ingin memegang dan mengalihkan batu tersebut. Josua pada awalnya sudah berpendapat batu itu adalah batu dari angkasa lepas yang dipanggil meteorit.

nangtime.com – Batu Meteorit Jatuh Menembusi Bumbung Rumah, Lelaki Jadi Jutawan Selepas Menjualnya RM7.6 Juta

Atap zink berlubang

Salah satu sebabnya adalah kerana batu itu adalah agak mustahil untuk diangkat dan dilemparkan oleh seseorang atau menjatuhkannya dari langit hingga menyebabkan gegaran di rumah.nangtime.com – Batu Meteorit Jatuh Menembusi Bumbung Rumah, Lelaki Jadi Jutawan Selepas Menjualnya RM7.6 Juta

Selepas diperiksa, terbukti batu seberat 2.1kg itu adalah batu meteor dan dianggarkan berusia 4.5 billion tahun.

 

Josua kemudian berjaya menjual batu tersebut dengan harga £1.4 juta ( lebih kurang RM7.6 juta) kepada seorang pakar angkasa dari Amerika Syarikat yang dikenali sebagai Jared Collins. Jared Collins sanggup terbang dan berkunjung ke rumah Josua bagi mendapatkan sendiri batu meteorit tersebut.

nangtime.com – Batu Meteorit Jatuh Menembusi Bumbung Rumah, Lelaki Jadi Jutawan Selepas Menjualnya RM7.6 Juta
Josua
Meskipun dunia sedang dilanda pandemik, Jared mengatakan kesanggupannya untuk membeli batu tersebut dan bekerjasama dengan saintis dan pengumpul di Amerika Syarikat.

 

Josua bercadang untuk menggunakan sebahagian duit yang diperolehinya daripada penjualan batu tersebut untuk pembinaan gereja untuk komuniti setempatnya.

Menurut Metro UK, Batu meteorit itu kemudian dibawa ke Amerika Syarikat dan dikatakan dibeli pula oleh seorang doktor dan pengumpul yang dikenali sebagai Jay Piatek dari Indianapolis.

Sedikit info:

Meteoroid merupakan sepihan batu-batu kecil di angkasa lepas.

Meteor ialah Meteoroid yang ditarik dan masuk ke graviti Bumi dan kelihatan terbakar atau berkilat, biasa kita panggil tahi bintang.

Meteorit merupakan Meteor yang tidak habis terbakar dan berjaya sampai ke permukaan Bumi.

Info terbaru yang diterima mengatakan Josua Hutagalung sebenarnya tidak mendapat RM7.6 Juta, tapi sebaliknya dia hanya memperoleh RM57,600 sahaja dan dia menyesal kerana menjual terllau murah. Adoi, macam-macam!

BACA:

Penat balik kerja, tiba-tiba ada jantan lain belakang rumah…sekali anak bongsu yang dedah rahsia mak dia”

Lebuhraya LPT jem, jalanraya Gua Musang pula tutup sebulan?! Ini laluan alternatif untuk perantau Kelantan