Pemuda dari Malaysia berjaya raih untuk RM3 billion dengan hanya jual ‘barang’ online di Australia, ini rahsia kejayaan dia

Pemuda dari Malaysia berjaya raih untuk RM3 billion dengan hanya jual ‘barang’ online di Australia, ini rahsia kejayaan dia.

Salah satu sindiket penipuan (scammer) yang menipu wang lebih AUD$1 bilion (RM3.01 bilion)

Ia milik sebilangan pelabur berjaya diberkas hasil kerja keras seorang penyiasat Australia, lapor portal berita 9NEWS AU hari ini.

Pemuda dari Malaysia berjaya raih untuk RM3 billion dengan hanya jual 'barang' online di Australia, ini rahsia kejayaan dia

Penyiasat jenayah siber berpangkalan di negeri New South Wales(NSW) itu dan pengerusi global IFW,

Ken Gamble melancarkan siasatan antarabangsa untuk membanteras komplot penipuan ‘bilik dandang’ yang menggunakan taktik

jualan menerusi pusat-pusat panggilan untuk menekan pelabur supaya membeli saham palsu dalam sebilangan syarikat.

Gamble berkata, siasatan yang mengambil masa lebih tiga tahun untuk mengenal pasti sindiket tersebut, membawa kepada 80 tangkapan termasuk ketua mereka.

“Ia satu perasaan yang hebat dapat menangkap mereka. Maksud saya ia adalah hasil kerja keras. Kami melancarkan siasatan ini dalam tahun 2020 apabila mendapat maklumat mengenai mereka,” katanya kepada stesen radio Nine.

Sindiket itu menyasarkan pelabur-pelabur yang tidak mengesyaki apa-apa di seluruh dunia, termasuk rakyat Australia yang ditipu sekitar AUD$1 bilion.

Gamble berkata, pada permulaan siasatan, mereka mendapati banyak wang yang ditipu daripada mangsa-mangsa, dimasukkan ke dalam akaun bank di Hong Kong dan China.

Selepas menjejaki dana tersebut, mereka mendapati wang itu seterusnya dipindahkan ke Thailand serta Singapura.

Dari Thailand, dana tersebut ditunaikan dan diangkut secara fizikal merentasi sempadan ke Malaysia.

“Kami mengetahui siapa sindiket itu sejak sekian lama tetapi kami gagal mengenal pasti di mana pejabat mereka. Itulah yang memerlukan usaha keras,” katanya.

Gamble kemudian menaiki penerbangan ke Malaysia dan menemui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang membawa kepada penangkapan dan pembanterasan sindiket tersebut.

Menurutnya, siasatan kes itu masih diteruskan

BACA: 

Fyna jebat dicerai jurulatih bola sepak terkenal, sekali lain pula respon Ayda Jebat buat netizen terkejut

Kecoh kes scalper jual tiket Coldplay harga tak masuk akal, individu minta ramai waspada sebab scammer pun buat kerja juga.