Pemuda dari Indonesia kongsi rahsia ‘seludup’ masuk Malaysia hanya bermodalkan RM1 je!

Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1. Seorang warga Indonesia memuat naik satu hantaran video

mengenai cara perjalanan dari Indonesia ke Malaysia dengan hanya kos RM1 sahaja.

Menerusi video perkongsiannya di laman TikTok itu, beliau menjelaskan startegi yang mudah untuk melancong ke Malaysia dengan modal RM1.

Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1. Seorang warga Indonesia memuat naik satu hantaran video mengenai cara perjalanan dari Indonesia ke Malaysia dengan hanya kos RM1 sahaja. Menerusi video perkongsiannya di laman TikTok itu, beliau menjelaskan startegi yang mudah untuk melancong ke Malaysia dengan modal RM1. Visit TikTok to discover videos! TikTok Prosedurnya adalah seperti berikut: 1. Selepas melepasi pos Imigresen Tebedu, terdapat bas yang biasa dinaiki penduduk sempadan untuk pergi membeli-belah di kawasan Serian, Sarawak. Dari pintu sempadan Entikong dan Terbedu, anda hanya perlu berjalan beberapa ratus meter ke perhentian bas RM1. Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1 Sumber: TikTok 2. Bas ini mempunyai kod S19 dengan tujuan untuk ke Tebedu, Serian yang mengambil masa lebih kurang satu jam perjalanan. Di sini anda akan bersama penduduk sempadan yang ingin ke pasar untuk membeli belah. Jadi anda merasakan seperti orang tempatan. Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1 Sumber: TikTok 3. Untuk pembayaran, anda boleh membayar tambang RM1 terus kepada pemandu. Jadi sediakan wang untuk membuat pembayaran kepada pemandu. Bus ini juga masuk ke perkampungan warga untuk mengangkut penumpang lainnya. Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1 Sumber: TikTok 4. Sampai di terminal serian, anda boleh menjamu selera dengan pelbagai jenis makanan bergoreng dan juga minuman. Jangan lupa, buat pembayaran menggunakan ringgit kerana sudah berada di negara Malaysia. Sumber: TikTok 5. Setelah puas mengelilingi Kota Serian, tibalah masanya untuk pulang ke Indonesia dengan menaiki bas yang sama. Sumber: TikTok Dalam pada itu, beliau memaklumkan bahawa sepanjang perjalanan, anda juga boleh menikmati pemandangan bukit eksotik. Semasa di dalam bus, anda boleh lihat peralihan dari pemandangan luar bandar ke bandar. Menjengah ke ruangan komen, rata-rata rakyat Sarawak menyeru serta menggalakkannya melawat bandar Kuching untuk pengalaman yang menakjubkan. Bahkan, rakyat Sarawak menyambutnya dengan mesra.

Prosedurnya adalah seperti berikut:

1. Selepas melepasi pos Imigresen Tebedu, terdapat bas yang biasa dinaiki penduduk sempadan untuk pergi membeli-belah di kawasan Serian, Sarawak. Dari pintu sempadan Entikong dan Terbedu, anda hanya perlu berjalan beberapa ratus meter ke perhentian bas RM1.

Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1

2. Bas ini mempunyai kod S19 dengan tujuan untuk ke Tebedu, Serian yang mengambil masa lebih kurang satu jam perjalanan. Di sini anda akan bersama penduduk sempadan yang ingin ke pasar untuk membeli belah. Jadi anda merasakan seperti orang tempatan.

Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1

 

3. Untuk pembayaran, anda boleh membayar tambang RM1 terus kepada pemandu. Jadi sediakan wang untuk membuat pembayaran kepada pemandu. Bus ini juga masuk ke perkampungan warga untuk mengangkut penumpang lainnya.

Dari Indonesia Pergi Ke Malaysia, Hanya Modal RM1

4. Sampai di terminal serian, anda boleh menjamu selera dengan pelbagai jenis makanan bergoreng dan juga minuman. Jangan lupa, buat pembayaran menggunakan ringgit kerana sudah berada di negara Malaysia.

5. Setelah puas mengelilingi Kota Serian, tibalah masanya untuk pulang ke Indonesia dengan menaiki bas yang sama.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan bahawa sepanjang perjalanan, anda juga boleh menikmati pemandangan bukit eksotik.

Semasa di dalam bus, anda boleh lihat peralihan dari pemandangan luar bandar ke bandar.

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata rakyat Sarawak menyeru serta menggalakkannya melawat bandar Kuching untuk pengalaman yang menakjubkan.

Bahkan, rakyat Sarawak menyambutnya dengan mesra.

BACA: “2 tahun kahwin, aku mual dan pening-pening, mak mertua paksa aku jumpa bomoh, aku tak sangka bomoh tu percaya pecahkan rahsia aku dan suami”