Pemuda Amanah Kelantan Kesal Idea Dangkal PTPTN

Kenyataan Akhbar Ketua Pemuda Amanah Kelantan Mengenai Isu PTPTN

Pemuda Amanah Kelantan sangat kesal dengan idea dangkal PTPTN yang disidangkan kepada media dan rakyat tempohari.

PTPTN sepatutnya memikirkan cara baru yang lebih mesra rakyat bagaimana untuk menjana pembayaran balik pinjaman dari para peminjam. Bukannya sekadar kitar semula idea yang sudah jelas dan terang ditolak rakyat.

Konsultasi apa lagi yang ingin PTPTN buat sedangkan idea itu secara lantang dan kasar bertentangan dengan manifesto pilihanraya pakatan harapan. Malah idea sebegini tidak sepatutnya menjadi paksi kajian lagi dan perlu disaring mentah tanpa perlu dibincang dan difikir panjang oleh pemuka-pemuka PTPTN.

Ketika Tun M dan Para Menteri berhempas pulas meringankan beban rakyat dan selanjutnya membina sokongan bertambah bagi Kerajaan Pakatan Harapan, tindakan PTPTN mendedahkan kajian simplistiknya hanya menyumbang kepada pandangan tidak elok rakyat kepada Kerajaan Pakatan.

Pemuda Amanah Kelantan menegaskan jika para Pemuka PTPTN tidak mampu memikirkan idea baru selain dari idea kitar semula rejim Barisan Nasional, maka wajar saja mereka lepaskan jawatan mereka dan Kerajaan perlu segera mencari pengganti yang mampu berfikir demi rakyat terbanyak.

Hazmi Hassan
Ketua Pemuda Amanah Kelantan