Pelabur asing tarik keluar dana dari pasaran Malaysia, terburuk sejak 2015

Pelupusan ekuiti Malaysia dari tahun ke semasa (YTD) di Bursa Malaysia berada pada tahap aliran keluar yang tidak pernah dilihat semenjak 2015.

Sejauh ini tahun ini, dana asing telah mengeluarkan RM21.41 bilion bersih ekuiti tempatan, melebihi aliran keluar bersih asing RM19.49 bilion pada tahun 2015, kata Bank Islam Malaysia Bhd.

Dalam catatan hari ini, ahli ekonomi Bank Islam Adam Mohamed Rahim mengatakan dana asing melupuskan RM558.4 juta bersih ekuiti tempatan di Bursa minggu lalu, berbanding RM71.2 juta bersih yang diperoleh pada minggu sebelumnya.

Adam berkata, pelabur antarabangsa memulakan minggu ini dengan menarik RM187.9 juta bersih daripada ekuiti tempatan Isnin lalu.

Namun, katanya, bursa tempatan meningkat 0.4%, disokong oleh aktiviti membeli bersih pelabur runcit yang mengumpulkan RM280.3 juta ekuiti tempatan kerana mereka mempertimbangkan prospek vaksin Covid-19.

“AstraZeneca mendedahkan ia telah melanjutkan ujian klinikal Britain terhadap vaksin Covid-19, yang ditangguhkan setelah pesakit ujian jatuh sakit.

“Sementara itu, kedai berita negara China melaporkan bahawa ‘ratusan ribu’ penduduk daratan diberi vaksin Covid-19 yang berkesan, tanpa [mendapat] kesan buruk yang berkaitan,” katanya.

Adam berkata, aktiviti penjualan bersih asing meningkat tinggi kepada RM223 juta pada Selasa lalu, menjelang cuti umum Hari Malaysia.

Dia mengatakan ini berlaku walaupun setelah Beijing mengeluarkan angka pengeluaran perindustrian dan penjualan runcit pada bulan Ogos, yang masing-masing meningkat 5.6% dan 0.5% dari tahun sebelumnya, yang mengesahkan bahawa pemulihan ekonomi sedang berjalan.

“Walaupun begitu, pelabur runcit dan institusi tempatan masing-masing memperoleh RM153.6 juta dan RM69.3 juta pada Selasa lalu, mendorong FBM KLCI 1.3% lebih tinggi kepada 1,531.3 mata, penutupan tertinggi dalam lebih dari dua minggu.

“Minat membeli mungkin tertumpu pada sektor perbankan karena sektor tersebut dilihat lebih stabil dalam jangka panjang, terutama ketika moratorium penuh hanya akan disasarkan mulai 1 Oktober.

“Oleh itu, tidak menghairankan bahawa Indeks Kewangan Bursa Malaysia meningkat 2.1%, keuntungan terbesar di antara sektor-sektor,” katanya.

Adam berkata ketika Bursa dibuka semula pada Khamis lalu, penjualan bersih asing merosot kepada RM84.6 juta bersih.

Dia mengatakan aliran keluar asing Bursa pada Khamis lalu sesuai dengan rakan serantau lain, yaitu Korea Selatan, Taiwan, Thailand, Indonesia dan Filipina, setelah Rizab Persekutuan AS (Fed) mengatakan bahawa ia akan mengekalkan suku bunga rendah pada tahun-tahun mendatang tetapi gagal untuk membuat langkah rangsangan selanjutnya

“Dari segi korporat, keuntungan bersih suku tahunan Top Glove Corp Bhd bernilai RM1.29 bilion untuk 4QFY20 (suku keempat yang berakhir pada 31 Ogos 2020) mendorong beberapa aktiviti pengambilan untung, yang menyebabkan harga sahamnya turun 7.6% .

Berita penuh : https://www.theedgemarkets.com/article/ytd-outflow-level-not-seen-2015-says-bank-islam

COMMENTS

Wordpress (0)