Patutlah anak berhingus dan batuk, rupanya nak ‘full moon’…

Patutlah anak berhingus dan batuk, rupanya nak ‘full moon’…Apa kaitan FULL MOON & kesihatan kita yg mudah goyah & kita mengidam makanan mcm² terutama yg manis²??
Utk pengetahuan anda, Parasit dlm bdn kita akan aktif ‘bekerja’ & membiak pd sekitar full moon ni.

Ini krn ritma Cicardian kita dipengaruhi oleh kitaran bulan purnama/full moon yg menjadikan bdn kita menghasilkan lebih banyak serotonin & kurang melatonin. Melatonin ini membantu kita utk tidur & ia juga penting utk imuniti bdn kita.

Oleh sbb full moon ini & kurang penghasilan melatonin, ia adlh salah 1 faktor knp tidur kita terganggu & kita mudah jatuh sakit pd fasa ini.

Parasit ini amat menggemari serotonin krn serotonin merangsang otot mrk & membolehkan mrk bergerak dgn lebih bebas di dlm bdn kita. Serotonin juga membantu mrk membiak & menjadikan mrk lebih kuat & ini menyebabkan mrk kelaparan! Sbb itu kita mengidam segala makanan² yg bukan².

Parasit ini juga menggunakan serotonin utk berkomunikasi antara satu sama lain & membuat biofilm di dlm badan kita hinggakan mrk dpt menghalang sistem imun kita untuk menyingkirkannya. Sbb itu kita mudah jatuh sakit.

Patutlah anak berhingus dan batuk, rupanya nak ‘full moon’…

Dan oleh sbb itu pd fasa ini kita digalakkan utk bantu mantapkan sistem imun kita. Paling mudah, up kan Vit C intake & ambil beberapa supplement lain. Selain dr itu, utk umat Islam digalakkan berpuasa pd hari putih. Ini juga salah 1 cara membanteras aktiviti kecacingan ini.

Sekiranya kita mengalami jangkitan parasit yg berat, kita mungkin merasa tdk sihat sekitar minggu full moon ini. Ambil langkah berjaga² utk tempoh seminggu sebelum & seminggu selepas full moon ini dgn jaga pemakanan, support immune system kita dll.

Sekiranya kita merasa sgt tertekan, cemas, craving gula, tdk dpt tidur, mudah rasa kesakitan pd bdn, cirit-birit, sembelit atau lemah lesu, ini mungkin disebabkan oleh tahap aktiviti parasit yang tinggi dlm bdn anda. Oh No!!

Antara gejala parasit adlh; kembung, keletihan, gejala seperti selesema, fungsi imun yang rendah (sering sakit atau alergi), rasa lapar ygg berlebihan, sembelit, cirit-birit, gatal-gatal, mudah marah, ruam, gangguan tidur, perubahan berat badan, sakit sendi, sakit kepala.

Sumber: https://www.facebook.com/groups/340134479842378/permalink/1269561876899629/

BACA JUGA: Kos RFID didakwa hanya RM1 tapi dijual RM35?
Pastikan anda ‘alert’ dengan 20 perkara ini, elak kena ‘pow’ waktu servis kereta
Toyota Corolla Cross berjaya atasi jualan HR-V, ini puncanya..

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)