Pasar malam dan taman rekreasi di negeri fasa 1 dibenar operasi?

Tangguhkan

Putrajaya mempertimbangkan melonggarkan sekatan bagi negeri-negeri di bawah Fasa 1 PPN, seperti membenarkan pasar malam dan taman dibuka, kata Menteri Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Dalam sidang media malam ini, dia mengakui bahawa kerajaan tidak dapat melakukan pemantauan menyeluruh terhadap pematuhan prosedur operasi standard Covid-19, kerana negari-negari di fasa 2 akan menyaksikan kelonggran SOP bermula esok .

Kemungkinan lain adalah kelonggaran SOP untuk sektor dan aktiviti yang tidak berisiko, seperti berbasikal dan makan malam, bagi individu yang telah diberi vaksin sepenuhnya, katanya.

Pasar malam, taman untuk dibuka semula di Fasa 1 negeri? Mungkin, kata Hisham

Menteri Kanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengatakan bahawa rakyat Malaysia harus ‘telus, jujur ​​dan berdisiplin’ setelah SOP dilonggarkan.

“Rakyat Malaysia perlu telus, jujur ​​dan berdisiplin setelah SOP dilonggarkan.

“Ini belum diputuskan (oleh kerajaan). Ini semua bergantung pada kerjasama dari pemilik restoran, sama ada mereka pastikan tidak memalsukan sijil vaksin dan sama ada mereka mematuhi SOP yang ketat.

“Itu bergantung pada disiplin mereka di Kuala Lumpur dan Selangor. Sekiranya kita dapat mengurangkan jumlah kes Covid-19, mengurangkan tekanan di hospital, dan meningkatkan jumlah vaksinasi, saya rasa kita dapat bergerak ke Fasa 2, dan mereka akan menikmati kelonggaran (peraturan) yang sama seperti Fasa 2 dan 3. ”

Negeri dan wilayah yang masih berada di Fasa 1 adalah Kedah, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negri Sembilan, Melaka dan Johor.

Pulau Pinang, Perak, Pahang, Kelantan, Terengganu dan Sabah berada di Fasa 2.

Perlis, Labuan dan sebahagian Sarawak telah beralih ke Fasa 3.

Walaupun negeri-negeri fasa 1 tidak membuat kemajuan dan peralihan ke fasa berikutnya, kata Hishammuddin, kerajaan sedang melihat pembukaan semula taman dan pasar malam.

“Mengenai masalah kesihatan mental, kita dapat melihat beberapa kegiatan yang selamat, seperti pergi ke taman, atau membiarkan pasar malam dibuka.

“Ini adalah perkara yang sedang kami pertimbangkan, tetapi saya belum dapat mengumumkannya. Saya mesti mendapatkan maklum balas daripada pakar kesihatan terlebih dahulu.”

Berita Penuh : https://www.thevibes.com/articles/news/37700/night-markets-parks-to-reopen-in-phase-1-states-maybe-hisham-says

BACA JUGA : Panas !!! Ketua Bersatu Temerloh keluar parti dan sertai Umno

Artikel ini disiarkan pada 09/08/2021

COMMENTS

Wordpress (0)