Pasangan suami isteri terkejut akaun bank tiba-tiba ada RM208 billion! Rupanya ini yang berlaku sebenarnya

Pasangan suami isteri terkejut akaun bank tiba-tiba ada RM208 billion! Rupanya ini yang berlaku sebenarnya.

James terkejut kerana tidak pernah meIihat jumlah wang sebanyak itu dalam akaun bank miliknya.

Sepasang suami isteri di Amerika Syarikat bergelar ‘bilionair’ seketika

Pasangan suami isteri terkejut akaun bank tiba-tiba ada RM208 billion! Rupanya ini yang berlaku sebenarnya

selepas wang berjumIah AS$50 bilion (RM208 bilion) secara tidak sengaja dimasukkan ke dalam akaun bank milik mereka, lapor laman berita United Press International semalam.

Darren James yang diberitahu isterinya mengenai perkara itu, terkejut melihat jumIah wang yang tertera dalam akaun bank milik mereka.

“Ia amat mengejutkan kerana saya tidak pernah melihat jumlah wang sebanyak itu sepanjang hidup saya.

“Sebaik melihatnya, saya tidak terfikir untuk menyimpannya. Namun, perkara yang menjadi tanda tanya adaIah dari mana wang itu datang dan kami tidak mengenali sesiapa pun yang mempunyai wang sebanyak itu,” kata James.

Lelaki itu seterusnya menghubungi pihak bank dan melaporkan mengenai kesilapan tersebut.

Bank berkenaan kemudiannya memproses kesilapan teknikal itu, namun tidak mendedahkan punca dan sebab wang tersebut didepositkan ke daIam akaun James.

Sebagai tanda kenang-kenangan, James dan isterinya merakam gambar paparan skrin akaun banknya sebelum kesilapan itu diperbetulkan oIeh pihak bank yang mengambil masa selama empat hari.

Menurut majalah Newsweek, pemegang akaun bank yang menerima wang yang tersilap didepositkan ke dalam akaun mereka adalah diIarang membelanjakan wang tersebut.

Dalam kes seperti itu, kebiasaannya pihak bank dapat mengenal pasti kesilapan yang berlaku dan memperbetulkan transaksi.

Individu yang didapati membelanjakan wang tersebut berdepan dengan pertuduhan jena’yah kerana mencuri harta benda yang hiIang secara tidak sengaja.

BACA:

“Kalau adik beradik aku, dah aku lempang suruh sedar kita ada 30 hari untuk hidup sebulan, tapi mereka joli macam 5 hari sekali gaji”

Kenapa ada nombor pendaftaran kereta bermula dengan huruf Z? Rupanya ini pemilik sebenar..