Pas Umno Tandatangan SD Sokong Muhyiddin Sebagai PM, Dedah Pas

Pas Umno Tandatangan SD Sokong Muhyiddin Sebagai PM, Dedah Pas

Semua Ahli Parlimen PAS dan Umno telah menandatangani akuan berkanun (SD) untuk menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai calon perdana menteri, kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Menurut Timbalan Presiden PAS itu, mereka bersama-sama dengan Umno, pada mulanya menandatangani akuan bersumpah untuk menyokong Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri.

“Ketika Dr Mahathir mengumumkan peletakan jawatannya dan enggan menerima jawatan, Muafakat Nasional menandatangani SD untuk Muhyiddin.

“Tetapi jika tidak ada majoriti (Parlimen) yang jelas, kami mencadangkan Parlimen dibubarkan,” katanya.

Kenyataan Tuan Ibrahim datang berikutan krisis politik yang menyaksikan keruntuhan pakatan Pakatan Harapan akibat keluar dari 26 Ahli Parlimen Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan 11 Ahli Parlimen PKR.

Dr Mahathir, yang meletak jawatan dan kemudian dilantik sebagai Perdana Menteri sementara pada hari Isnin (24 Feb), berkata pada hari Rabu (26 Feb) dalam ucapan televisyen kepada negara yang beliau berharap dapat memimpin pentadbiran tanpa parti yang mengutamakan kepentingan negara.

Perdana Menteri sementara berkata, “betul atau salah, politik dan parti politik perlu diketepikan buat masa ini”.

Sementara itu, parti-parti lain dalam Pakatan – PKR, DAP dan Amanah, pada hari Rabu berkata, ia menamakan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri setelah Dr Mahathir gagal hadir dalam mesyuarat majlis presiden pada Selasa (25 Feb).

Dalam sidang akhbar pada Selasa (25 Feb), BN dan PAS telah meminta pembubaran Parlimen dan pilihan raya yang akan dipanggil kerana ketidakpastian politik semasa di negara ini.

Setiausaha Agung Umno Tan Sri Annuar Musa berkata kuasa untuk membuat keputusan perlu dikembalikan kepada rakyat.

“Mandat rakyat tidak boleh diabaikan, kami minta Yang di-Pertuan Agong membenarkan Parlimen dibubarkan,” katanya.