Panas !!! Zuraida umum keluar Bersatu, bakal letak jawatan menteri

Zuraida umum keluar Bersatu, bakal letak jawatan menteri. Ampang MP Datuk Zuraida Kamaruddin ( pic ) has quit Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) to join Parti Bangsa Malaysia (PBM).

“Insya-Allah, saya akan berjumpa Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob secepat mungkin untuk membincangkan peletakan jawatan saya sebagai Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi,” kata bekas ahli majlis tertinggi Bersatu itu dalam satu kenyataan akhbar.

“Saya juga akan berbincang dengan beliau mengenai peranan dan hala tuju PBM dalam memperkukuh kerajaan Keluarga Malaysia. Saya yakin sepenuhnya dengan kebijaksanaan YAB Perdana Menteri.”

Zuraida berada di Turki untuk berucap pada majlis perasmian Persidangan Perintis Ketujuh untuk Gabungan Wanita Global untuk Al-Quds dan Palestin.

 

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi itu dijangka pulang ke Malaysia pada 2 Jun selepas menyertai Majlis Perkayuan Malaysia (MTC) untuk Misi Perniagaan dan Pembangunan Pasaran Kayu Malaysia.

 

Panas !!! Zuraida umum keluar Bersatu, bakal letak jawatan menteri

Panas !!! Zuraida umum keluar Bersatu, bakal letak jawatan menteri

Dengan ahli parlimen Ampang menyertai PBM, parti yang dilancarkan pada 21 Dis itu akan mempunyai tiga ahli parlimen, termasuk presiden parti Larry Sng dari Julau dan Steven Choong dari Tebrau, dan lima Adun.

Bersatu, yang diketuai oleh presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin, akan mempunyai 31 Ahli Parlimen.

Zuraida berkata, selepas pertimbangan mendalam, dia memutuskan PBM kerana dia percaya dengan perjuangannya.

“Saya sangat tertarik dengan prinsip terasnya iaitu penglibatan berbilang kaum, pemerkasaan wanita, pemerkasaan belia, pembangunan ekonomi, pendidikan dan kemajuan sains dan teknologi sebagai elemen untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju,” katanya.

Ahli Parlimen Ampang itu berkata beliau melihat banyak potensi dalam PBM, terutamanya rakyat Malaysia sudah bosan dengan politik lama, yang membantutkan kemajuan negara.

“Insya-Allah, penyertaan dan pengalaman saya akan membantu memacu PBM ke tahap yang lebih tinggi, terutama menjelang pilihan raya umum akan datang,” katanya.

“Penyertaan saya juga akan membantu mengisi kekosongan kepimpinan wanita di negara ini. Sejak penubuhannya, PBM semakin kukuh dan kini mempunyai beberapa ahli Parlimen dan ADUN dalam safnya.”

Zuraida berkata pendiriannya sebagai ahli parlimen Ampang adalah selaras dengan PBM, yang menyokong kerajaan hari ini yang dipimpin oleh Ismail Sabri.

BACA:

Wanita tolak dakwaan sukarela buat hubungan seks dengan pembantu Hilman Idham

Kecoh BBC News tulis ‘Manchester United are rubbish’ di siaran berita

Jabatan Akauntan Negara buka jawatan kosong baru, mohon sekarang