Panas!!! Sumber lapor Hadi sedang bekerja keras satukan balik Umno dan Bersatu

Panas!!! Sumber lapor Hadi sedang bekerja keras satukan balik Umno dan Bersatu

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang bekerja keras untuk menyelamatkan hubungan yang merosot antara Umno dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Menurut sumber yang berkaitan dengan kedua-dua belah pihak, PAS yang kuat memulakan misi kerana hubungan yang semakin buruk.

Sumber itu menyatakan bahawa pemimpin dan ahli akar umbi Umno mahu kepimpinan parti putuskan hubungan dengan Bersatu.

“Mereka tidak melihat perlunya meneruskan hubungan dengan Bersatu lagi kerana parti dan Umno tidak dapat melihat banyak perkara,” kata sumber itu.

Dia menambah bahawa kepimpinan Umno telah menyuarakan kemungkinan rancangan pemansuhan politiknya dengan Bersatu kepada kepimpinan PAS.

“Tetapi Abdul Hadi tidak mahu ini terjadi kerana dia merasakan penting bagi semua parti berasaskan Melayu untuk terus bersatu,” kata sumber itu.

Dia menambah bahawa Abdul Hadi saat ini sedang melakukan perantara gencatan senjata antara Umno dan Bersatu agar kedua-dua parti akan terus melakukan kerjasama politik mereka.

Sementara itu, sumber lain, yang berasal dari Umno, mengatakan banyak ketua bahagian telah menyuarakan perbezaan pendapat mereka tentang bekerjasama dengan Bersatu.

“Umno adalah parti demokratik dan semua pemimpin bahagian serta ahli bebas menyuarakan pendapat.

“Tetapi pada akhirnya, dewan tertinggi parti akan menentukan dan memutuskan sama ada layak bagi Umno untuk tetap bekerjasama dengan Bersatu,” tambahnya.

Sumber lain yang berkaitan dengan Umno mengatakan sebilangan pemimpin parti itu tidak bersentuhan antara satu sama lain kerana mereka tidak bersetuju dengan beberapa manuver politik semasa.

“Terdapat rancangan besar oleh satu segmen Umno untuk mengembalikan bekas pemimpin yang dianggap anggota parti lain dicemari.

“Oleh kerana itu, mereka menyokong Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kebetulan menjadi presiden Bersatu,” kata sumber itu.

Sokongan terhadap Muhyiddin, tambahnya, tidak semestinya bermaksud sokongan kepada Bersatu kerana pendirian ahli-ahli Umno ini di belakang perdana menteri boleh berubah sekiranya parti mereka mematuhi kehendak mereka.

Sumber : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/01/06/abdul-hadi-hoping-to-save-declining-umno-bersatu-ties

COMMENTS