Panas !!! Rafizi tegur Pakatan Harapan, jangan jadi jaguh di Parlimen sahaja

Rafizi tegur Pakatan Harapan, jangan jadi jaguh di Parlimen sahaja.Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli menggesa Pakatan Harapan (PH) melipatgandakan usahanya untuk meraih sokongan pengundi luar bandar kerana penyelesaian gabungan itu memperluaskan pengaruhnya ke kawasan luar bandar “sebenarnya agak mudah”.

“Ia bukan soalan strategi, ia adalah soal usaha,” kata bekas Ahli Parlimen Pandan itu dalam Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar Malaysia 2021.

“Jika anda mahu menembusi kawasan luar bandar, anda perlu mendapatkan ahli politik yang tahu bagaimana hendak bergerak di lapangan, ikhlas dan ingin tahu masalah luar bandar…berbanding menjerit di Parlimen.”

Rafizi diminta mengulas bagaimana PH boleh menembusi kawasan luar bandar dengan lebih baik, khasnya kawasan dikuasai orang Melayu, yang Presiden PKR, Anwar Ibrahim dan DAP mungkin tidak mempunyai begitu banyak pengaruh.

Rafizi

Beliau mendapati PH tidak mempunyai orang mencukupi untuk menjangkau pengundi luar bandar, sebahagian besarnya kerana ia “sukar dan memenatkan” dari segi masa serta usaha yang diperlukan untuk berbuat demikian.

Rafizi turut menggesa DAP tidak hanya “menumpang” PKR dan Amanah untuk mendapatkan undi orang Melayu di kawasan luar bandar, sambil menambah parti itu tidak boleh sekadar kata: “Saya akan dapatkan undi orang Cina, anda dapatkan Melayu.”

Katanya, mencapai penduduk di kawasan luar bandar memerlukan banyak pelaburan dan usaha.

“Secara semula jadi, ahli politik berfikiran jangka pendek. Apa-apa yang memakan masa terlalu lama, mereka mungkin tidak mahu lakukan kerana ia tidak mendapat hasil dalam satu atau dua tahun.

“Tetapi, jika PH mahu kembali menjadi kerajaan, ia memerlukan banyak usaha.”

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/21/luaskan-pengaruh-ke-luar-bandar-jangan-hanya-jerit-di-parlimen-rafizi-beritahu-ph/

BACA: Lengkap vaksin bukan ‘lesen’ untuk bebas keluar rumah – Dr Hisham