Panas !!! Pengerusi Umno Perak tegur MB agar berhenti main politik

Panas !!! Pengerusi Umno Perak tegur MB agar berhenti main politik

Pengerusi Umno Perak, Saarani Mohamad menyerang Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu, memintanya untuk berhenti bermain politik dan menumpukan perhatian kepada kebajikan rakyat.

Dalam satu kenyataan, Saarani mengatakan bahawa Umno telah menahan diri dari membuat kenyataan politik untuk membolehkan kerajaan negeri menumpukan perhatian pada langkah-langkah untuk mengatasi kesan Covid-19.

Tetapi, katanya, usaha untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif belum dihargai, dan menuduh Faizal, yang berasal dari PPBM, melemahkan Umno dengan tindakan yang bertentangan dengan semangat persahabatan dan kerjasama yang dipersetujui ketika PPBM, Umno dan PAS membentuk kerajaan.

Adun Kota Tampan itu memberi penjelasan Faizal mengenai pelantikannya sebagai ADUN Pengkalan Hulu Umno, Aznel Ibrahim, sebagai setiausaha politiknya.

Sebelum ini, dilaporkan bahawa pelantikan Aznel telah mengacaukan bulu dalam Umno Perak kerana tidak mendapat restu pemimpin negeri parti itu.

“Walaupun saya cuba mengelak daripada berbicara secara terbuka mengenai pelantikan MB sebagai ADUN Umno, dia sendiri secara terbuka menyatakan bahawa dia tidak memerlukan izin Umno,” kata Saarani.

Dia mengatakan, bagaimanapun, perjanjian bertulis untuk membentuk pemerintah negeri menjelaskan perlunya saling menghormati dalam semua pelantikan sama ada untuk anggota dewan eksekutif, pengarah syarikat milik negara dan jawatan politik lain.

“Betul, pelantikan mana-mana pemimpin atau ADUN Umno dalam kerajaan negeri mesti dibincangkan dengan kepemimpinan Umno negeri dengan semangat persahabatan dan rasa hormat.

“Harus diingat bahawa kerajaan Perak hari ini dibentuk atas semangat dan kefahaman ini untuk memastikan Perak tetap aman dari ancaman ‘politik tidak sihat’. Tanpa semangat ini, kestabilan politik negeri ini akan tergugat. ”

Tetapi, kata Saarani, nampaknya perjanjian yang dibuat untuk membentuk kerajaan negeri tidak lagi dihormati.

“Faktanya adalah, perjanjian itu berulang kali dilanggar. Sebelum ini, ada percubaan untuk menukar barisan exco yang telah dipersetujui dan percubaan untuk mengubah pelantikan pembesar suara DUN. ”

Katanya, Umno tidak lapar kuasa dan ini dibuktikan dalam keputusannya untuk menyokong Faizal ketika kerajaan dibentuk walaupun Umno mempunyai perwakilan paling banyak di DUN.

Saraani berkata, pendirian Umno Perak untuk memegang lidahnya tidak boleh dianggap lemah atau boleh dipermainkan.

“Berhentilah bermain politik dan fokus pada kesejahteraan rakyat yang menderita sekarang,” katanya.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/10/19/perak-umno-lashes-out-at-mb-for-playing-politics/

COMMENTS