Panas !!! Media Indonesia dakwa varian Mu dikesan di Malaysia, ini penjelasan KKM

Kementerian Kesihatan (KKM) menafikan varian Mu virus Covid-19 telah dikesan di negara ini.

Katanya, dakwaan dibuat saluran media Indonesia, Suara.com mengenai kemunculan varian itu adalah palsu.

“Kementerian Kesihatan (KKM) menafikan kesahihan kandungan berita di portal Suara.Com bertajuk ‘Covid-19 Varian Mu Sudah Masuk Malaysia, Dokter Paru: Indonesia Jangan Kecolongan Lagi’ seperti yang tular di media sosial.

Media Indonesia dakwa varian Mu dikesan di Malaysia, ini penjelasan KKM

Media Indonesia melaporkan seorang doktor memberi amaran kepada orang ramai mengenai kehadiran varian Mu di negara ini. (Gambar Bernama)

“KKM meminta orang ramai agar tidak menyebarkan berita tidak benar yang boleh menimbulkan kekeliruan dan keresahan dalam kalangan masyarakat.

“Sebaliknya, orang ramai disaran untuk merujuk media sosial rasmi KKM untuk mendapatkan maklumat yang sahih dan terkini,” katanya dalam kenyataan.

Laporan berkenaan memetik amaran seorang doktor Indonesia agar orang ramai berwaspada, memandangkan varian Mu didakwanya telah dikesan di negara ini.

Varian Mu pertama kali dikesan di Colombia pada Januari dan diklasifikasikan sebagai varian mendapat perhatian (VOI) oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), yang memberi amaran bahawa ia mempunyai mutasi yang menunjukkan tahap kemungkinan ketahanan terhadap vaksin sedia ada.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/10/01/dakwaan-varian-mu-dikesan-di-malaysia-tak-benar-kata-kkm/

BACA JUGA : Panas !!! Umno dan Bersatu mula capai jalan perdamaian dalam senyap?