Panas !!! Mahathir akui tidak setuju PH ‘bagi duit’ kepada rakyat macam Najib

Panas !!! Mahathir akui tidak setuju PH ‘bagi duit’ kepada rakyat macam Najib

Pakatan Harapan (PH) tidak dapat melayan rakyat seperti mana layanan Datuk Seri Najib Tun Razak ketika beliau menjadi Perdana Menteri.

Perkara itu diakui bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menegaskan PH tidak dapat memberi wang kepada rakyat seperti yang Najib lakukan.

“Kalau kita cuba kurangkan BR1M, mereka kata Najib lebih baik dari Dr Mahathir, dia bagi juga kita duit, Dr Mahathir bagi apa? Itu menjadi tumpuan mereka.

“Ada yang tuduh kononnya PH dikuasai DAP, itu propaganda Najib untuk jatuhkan PH tapi banyak benda yang kita buat tidak diiktiraf umpamanya untuk menubuhkan sebuah kerajaan yang berfungsi cukup sukar, bukanlah mudah apabila ada pertukaran kuasa.

“Kalau kita lihat negara lain, bila ada peralihan maka berlaku macam-macam keganasan dan sebagainya tapi kita ambil alih dengan begitu licin dan kita dapat dirikan kerajaan bersih,” katanya.

Beliau berkata demikian pada program ‘Bersama Tun M’ yang dikendalikan Tokoh Wartawan Negara, Tan Sri Johan Jaaffar anjuran Sinar Harian pada Rabu.

Dalam pada itu, Ahli Parlimen Langkawi menjelaskan sebab beliau dilihat tidak sebulu dengan semua Perdana Menteri yang Malaysia pernah ada kecuali Tun Abdul Razak.

Tegasnya, sejak dari dulu beliau melihat kepada perbuatan seseorang dan bukannya meletakkan kesetiaan kepada individu.

“Saya sokong dari segi perbuatan, bukan orang. Orang ini tak kira, macam-macam jenis orang ada. Tunku Abdul Rahman misalnya, beliau dipandang tinggi kerana beri kemerdekaan kepada negara.

“Tetapi bila beliau buat benda yang saya tak setuju, saya tegur apa yang beliau buat. Bila beliau buat untuk kemerdekaan, saya sokong. Jadi kita tak boleh begitu setia kepada orang itu sebagai individu,” ujarnya.

Menurutnya, itu adalah prinsip yang dipegang beliau sejak dari dulu.

Berita penuh : https://www.astroawani.com/berita-politik/ph-tak-boleh-layan-rakyat-seperti-najib-lakukan-tun-mahathir-283408