Panas !!! Ismail Sabri sahkan surat 40 Ahli Parlimen BN termasuk Najib sokong Muhyiddin

Panas !!! Ismail Sabri sahkan surat 40 Ahli Parlimen BN termasuk Najib sokong Muhyiddin

Kenyataan bahawa 40 Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) terus menyokong kerajaan yang dipimpin oleh Muhyiddin Yassin adalah asli, kata timbalan perdana menteri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan bahawa keputusan ini diambil setelah dia mempengerusikan pertemuan dengan 40 anggota Parlimen pada 29 Julai.

Kenyataan itu mula diedarkan di media sosial pada hari Khamis, yang menyatakan bahawa ahli parlimen dari gabungan itu akan terus menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang.

Barang keperluan mencukupi - Ismail Sabri

FMT sebelumnya telah mengesahkan kesahihan pernyataan itu dengan pembantu kepada Ismail, tetapi setiausaha eksekutif BN Mohamad Sahfri Ab Aziz mengatakan bahawa ibu pejabat gabungan itu telah menolak kenyataan itu, yang menggunakan logo dan alamat BN.

“Sebarang pernyataan rasmi mesti dikeluarkan oleh ketua atau setiausaha agung, dan hanya dapat dikeluarkan melalui saluran rasmi parti,” katanya, merujuk kepada jawatan yang dipegang oleh Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Zambry Abdul Kadir.

Bagaimanapun, Ismail hari ini mengesahkan bahawa pernyataan itu asli setelah menyampaikan bakul makanan di Kampung Charuk Puting, Pahang.

“Berita itu benar. Memang ada 40 anggota parlimen BN yang memberikan sokongan mereka kepada kerajaan PN, ”katanya seperti dikutip oleh Utusan Malaysia.

Ismail juga mengatakan bahawa satu-satunya persoalan yang diajukan pada hari itu adalah mengapa anggota parlimen memutuskan untuk menggunakan kepala surat BN, dengan mengatakan bahawa mereka telah memutuskan untuk melakukannya kerana mereka adalah anggota parlimen yang mewakili gabungan itu.

Dia menambah bahawa Majlis Tertinggi Umno membenarkan Ahli Parlimennya menentukan siapa yang mereka mahu sokong mengikut budi bicara mereka sendiri.

“Anggota Parlimen (BN) berpendapat bahwa jika kita diizinkan untuk mendukung kerajaan, kita tidak dapat mengambil tindakan untuk menggulingkan kerajaan dengan menarik dukungan untuk perdana menteri.”

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2021/08/01/statement-of-40-bn-mps-backing-muhyiddin-is-real-says-sabri/

BACA JUGA : Hati-hati !!! Ordinan Darurat mungkin masih berjalan, elak kena kompaun