Panas!! Hotel bajet di Kelantan jadi pusat transit untuk pendatang asing tanpa izin dari India masuk Malaysia

Kita sendiri boleh melihat kebanjiran warga asing di ibu kota sehingga menggugat keselamatan warga tempatan.

Siapa sangka kini sindiket penyeludupan turut menyediakan rumah transit PATI untuk mereka yang berminat.

Terbaharu, kegiatan sindiket penyeludupan manusia yang menjadikan sebuah hotel bajet di Kota Bharu, Kelantan, sebagai rumah transit pendatang asing tanpa izin (PATI) terbongkar dalam serbuan Op Gelombang V, pada 13 September lalu.

Panas!! Hotel bajet di Kelantan jadi pusat transit untuk pendatang asing tanpa izin dari India masuk Malaysia

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh, berkata serbuan jam 10.20 pagi, Rabu lalu membabitkan sepasukan pegawai Imigresen daripada Bahagian Perisikan dan Operasi Khas Jabatan Imigresen Malaysia Putrajaya dan Kelantan.

“Dalam serbuan ini, kami menahan 51 PATI terdiri daripada 39 lelaki dan empat wanita warga India, dua lelaki Pakistan serta dua wanita dan empat kanak-kanak lelaki warga Thailand berusia antara dua hingga 60 tahun.

“Selain itu, lima ahli sindiket yang juga warga tempatan terdiri daripada pemilik hotel bajet, dua penjaga premis dan dua transporter berusia antara 23 hingga 57 tahun turut ditahan.

“Malah, pihak berkuasa berjaya merampas wang tunai sebanyak RM5,300, 42 pasport India dan empat kenderaan terdiri daripada kereta sedan dan kenderaan pelbagai guna (MPV) yang digunakan untuk membawa PATI ke lokasi transit berkenaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ruslin juga memaklumkan sindiket itu dipercayai aktif sejak pertengahan tahun lalu dan menyasarkan PATI berasal dari India yang mahu memasuki negara ini untuk merebut peluang pekerjaan secara haram.

Difahamkan modus operandi ini sindiket ini adalah dengan menyeludup PATI khususnya warga India yang memasuki negara ini menerusi negara jiran dengan menggunakan laluan haram di sempadan.

Kemudian, PATI berkenaan bakal diangkut transporter tempatan dan akan dikumpulkan di rumah transit itu sebelum dihantar ke lokasi tertentu.

Hasil siasatan awal mendapati sindiket itu mengenakan bayaran antara RM8,000 hingga RM10,000 bagi setiap seorang PATI. Semua PATI yang ditahan ditempatkan di Depot Imigresen Tanah Merah, manakala lima lelaki tempatan terbabit direman selama enam hari bagi membantu siasatan.

Tindakan tegas akan dikenakan ke atas mana-mana pihak yang didapati melakukan kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966, Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007

BACA: Cara basuh selimut dan toto guna mesin basuh di rumah, tak perlu hantar dobi ikut teknik ini je