Panas !!! Dakwaan guna sijil tipu, calon Pas enggan layan

Calon Perikatan Nasional (PN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Duyong, Datuk Kamarudin Sidek sudah menjangka sekali lagi dikaitkan dengan dakwaan menipu kelulusan akademik pada kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka kali ini.

Pesuruhjaya Pas Melaka itu bagaimanapun enggan melayan tohmahan tersebut yang dianggap sebagai mainan pihak lawan setiap kali beliau bertanding dalam pilihan raya termasuk ketika menjadi calon di DUN Serkam pada Pilihan Raya Umum (PRU) tahun 2004, 2008 dan 2013.

“Tak mengapa, saya sudah biasa dan tidak mahu layan. Dekat hari mengundi nanti saya akan jawab (dakwaan itu),” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini pada Rabu.

Dakwaan guna sijil tipu, calon Pas enggan layan
Datuk Kamarudin Sidek

Mengulas lanjut, Kamarudin yang pernah memegang jawatan sebagai penasihat agama kepada Ketua Menteri berkata, apa yang lebih penting ketika ini ialah memberi tumpuan kepada isu rakyat di kawasan berkenaan berbanding isu peribadi.

Sebelum ini, tular di media sosial yang mendakwa kelulusan Sarjana Muda Syariah Islamiah daripada Universiti Al-Azhar yang dimiliki Kamarudin adalah tidak benar.

Pada PRU14, Kamarudin yang juga Naib Pengerusi PN Melaka turut bertanding di kerusi DUN Duyong, bagaimanapun tewas di tangan calon Pakatan Harapan (PH), Damian Yeo Shen Li.

Dalam saingan tiga penjuru itu, Kamarudin memperoleh sebanyak 2,930 undi, manakala Damian memperolehi 7,642 undi dan turut menewaskan calon MCA, Lee Kiat Lee yang mendapat 4,747 undi.

BACA JUGA : Panas !!! Media luar negara dakwa Malaysia gagal lapor pelepasan karbon kepada PBB
Tajuddin bakal jadi duta Malaysia ke Indonesia?