Padah hutang RM650K shopping online, bapa tikam anak sampai mati

Padah hutang RM650K shopping online, bapa tikam anak sampai mati. Mangsa, Liu Juan, 30, menjadi ketagih membeli-belah dalam talian pada 2019. Kad kredit keluarga mempunyai rekod dia membuat pembelian impulsif setiap satu atau dua hari, lapor Xinmin Evening News .

Ketagihan membeli-belah dalam taliannya sangat teruk sehingga mereka akan menerima berbilang pakej setiap hari, sehingga sebelum pakej lama boleh dibuka, pakej baharu akan tiba di depan pintu mereka.

Walau bagaimanapun, apabila tiba masanya untuk membayar pembelian dalam taliannya, Liu Juan menyedari dia tidak dapat menampung semua hutangnya

Liu Juan, yang merupakan pengawal keselamatan bersama bapanya, Liu Gang, hanya memperoleh 3,000 yuan (RM1,952) hingga 4,000 yuan (RM2,603) sebulan.

Kerana tidak dapat mengeluarkan wang tunai, dia berpaling kepada bapanya untuk mendapatkan bantuan. Oleh kerana dia juga tidak mampu untuk membayar hutangnya sendiri, dia terpaksa mengeluarkan wang simpanannya dan meminjam wang daripada saudara mara.

Padah hutang RM650K shopping online, bapa tikam anak sampai mati

Malangnya, selepas bapanya menjelaskan hutang pertamanya, Liu Juan terus menyemak lebih banyak barangan dalam troli beli-belahnya

Ketika hutangnya terus meningkat, Liu Juan pergi menemui ibu saudaranya dan merayunya untuk mendapatkan pinjaman sebanyak 400,000 yuan (RM260,371) supaya dia dapat membayar hutang tambahan itu. Dia juga mendapat pinjaman peribadi daripada platform dalam talian yang ditemuinya.

Liu Gang tidak menyedari apa yang berlaku sehingga dia menerima beberapa panggilan berhubung pembayaran balik pinjaman anak perempuannya.

Dia menjadi lebih marah kerana kelakuan anak perempuannya, yang menjejaskan hubungan mereka

Kecewa, Liu Gang pergi menemui saudara-maranya dan meminta lebih banyak wang untuk menyelesaikan hutang anak perempuannya sekali lagi

Apabila saudara-mara mengetahui apa yang berlaku antara bapa dan anak perempuan itu, mereka meminjamkan tambahan 20,000 yuan (RM13,018), tetapi ia masih tidak mencukupi untuk menjelaskan hutang Liu Juan.

Pada hari kejadian, Liu Gang keluar minum bersama saudara maranya untuk meminta wang lebih.

Semasa mereka mabuk, seorang saudara membuat spekulasi bahawa anak perempuannya mungkin terlibat dengan peminjam. Dalam keadaan mabuk, dia berkata bahawa dia akan mati bersama anak perempuannya kerana hutang mereka.

Saudara yang bersamanya meminjamkan 30,000 yuan (RM19,527) dan Liu Gang pulang ke rumah sejurus selepas itu.

Apabila Liu Gang pulang ke rumah, dia bertengkar dengan anak perempuannya tentang pembayaran balik hutangnya

Semasa pertikaian itu, bapanya mengambil pisau buah-buahan dan menikam Liu Juan hingga mati. Dia kemudian menghubungi polis dan menunggu mereka tiba di pintu depan.

Liu Gang disabitkan dengan pembunuhan dengan sengaja dan Mahkamah Perantaraan Rakyat No. 2 Shanghai menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun, serta empat tahun tanpa hak politik.

BACA:

‘Izara Aishah ni next level betul fesyen dia’, satu dewan terpaku

Hafiz Suip dah masuk tabligh punca tarik diri SFMM37?

Dah lah tak diundang, mengadu tak selesa pulak – Mat Salleh ni kena kecam