PAC adakan prosiding EMGS dan pengurusan subsidi LPG

Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Parlimen hari ini mengadakan dua prosiding membabitkan isu pembangunan Education Malaysia Global Services (EMGS) dan pengurusan subsidi gas petroleum cecair (LPG).

Pengerusinya, Datuk Dr Noraini Ahmad dalam kenyataan hari ini berkata, bagi prosiding EMGS yang di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pihaknya telah mendengar keterangan dan penjelasan daripada Ketua Setiausaha kementerian itu, Datuk Dr Mohd Gazali Abas, Ketua Pengarah Jabatan Pengajian Tinggi Datin Paduka Ir Dr Siti Hamisah Tapsir dan Ketua Pegawai Eksekutif EMGS Shahinuddin Sharif.

“Jawatankuasa ini diberikan penjelasan mengenai isu-isu EMGS antaranya tadbir urus korporat, membabitkan baki geran mengurus yang diterima daripada kerajaan berjumlah RM22.13 juta masih tidak digunakan sepenuhnya bagi mencapai tujuan promosi dan pemasaran.

“Selain itu, data mengenai pelajar antarabangsa yang akan tamat belajar atau ditamatkan pengajian tidak dikemas kini dalam Sistem Permohonan Pendaftaran Pelajar (STARS) milik EMGS dan laporan bagi setiap aktiviti promosi dan pemasaran tidak dibentangkan dalam mesyuarat Lembaga Pengarah EMGS,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Sementara itu, dalam prosiding kedua berkaitan pengurusan subsidi LPG yang di bawah Kementerian Kewangan (MOF) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) Noraini berkata pihaknya telah mendengar keterangan Timbalan Ketua Setiausaha Perbendaharaan (Dasar) Datuk Siti Zauyah Md Desa mewakili Ketua Setiausaha Perbendaharaan Datuk Ahmad Badri Mohd Zahir dan Ketua Pengarah JKDM Datuk Seri Paddy Abdul Halim.

“Dalam prosiding berkenaan, ahli-ahli PAC Parlimen membangkitkan persoalan mengenai wujud kelemahan dalam pengurusan bayaran subsidi gas LPG, kelemahan dalam aktiviti penguatkuasaan dan pemantauan serta kegagalan syarikat pemborong dan peruncit LPG untuk menyelenggarakan rekod stok dengan lengkap dan teratur.

“Terdapat juga premis pemborong dan peruncit yang tidak mempunyai bukti pernah diperiksa oleh pegawai penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP),” katanya.

Noraini berkata kedua-dua isu itu dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2018 Siri 1.

BERNAMA