Nurul Izzah letak jawatan sebagai penasihat kewangan kepada Perdana Menteri

Nurul Izzah letak jawatan sebagai penasihat kewangan kepada Perdana Menteri. Nurul Izzah Anwar sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ternyata tidak disenangi banyak pihak.

Pada Ahad petang, Nurul Izzah mengumumkan bahawa dia tidak lagi memegang jawatan itu selepas dilantik sendiri oleh bapanya pada bulan lalu.

“Saya tidak lagi berkhidmat sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri.

Nurul Izzah letak jawatan sebagai penasihat kewangan kepada Perdana Menteri

Saya amat menghargai setiap peluang untuk menyumbang kepada negara demi melakar masa depan yang lebih baik untuk Malaysia,” ujarnya menerusi satu kenyataan.

Jelas Nurul Izzah, dia memilih untuk mengundur diri kerana mahu fokus terhadap Sekretariat Jawatankuasa Penasihat yang baharu disertainya.

“Pengerusi Jawatankuasa Penasihat kepada Menteri Kewangan, Tan Sri Mohd Hassan Marican mengundang saya menyertai sekretariatnya bagi membantu usaha mereka dalam memperkukuh ekonomi negara dan rakyat. Saya dengan rendah diri menerima tanggungjawab ini.

“Saya mengambil kesempatan ini bagi menzahirkan sepenuh penghargaan atas setiap sokongan dan dokongan yang diberikan, baik daripada orang ramai mahupun seluruh pasukan perkhidmatan awam dan komuniti kerajaan.

“Saya berharap khidmat membantu Tan Sri Mohd Hassan Marican beserta anggota jawatankuasa lain mampu memberi manfaat kepada negara tercinta. Terima kasih saya ucapkan kepada seluruh Jawatankuasa. Sama-samalah kita menyumbang dalam sebarang kapasiti demi negara kita,” ujarnya lagi.

Untuk rekod, Anwar pada 29 Januari lalu mengesahkan anaknya, Nurul Izzah dilantik sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada beliau.

Menurut Anwar, beliau mempelawa anaknya itu untuk menjawat jawatan tersebut bagi membantunya di Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan.

Walaupun begitu, beliau tidak membayar apa-apa elaun kepada Nurul Izzah untuk jawatan tersebut.

BACA:

Bebanan label ‘pengkhianat’?, Azmin umum berehat daripada politik

Abah keluar mesti bawa beg laptop walaupun bukan hari kerja, aku terjumpa ‘sarung’ dalam beg abah