Neil Armstrong masuk islam lepas dengar azan? Betul ke? Rupanya dah lama dia dedah kisah sebenar

Neil Armstrong masuk islam lepas dengar azan? Betul ke? Rupanya dah lama dia dedah kisah sebenar.

Cerita dongeng atau cerita mistik semestinya tidak lari daripada rakyat Malaysia tidak kiralah generasi yang lahir pada tahun 90-an atau ketika zaman tiada internet pada suatu ketika dahulu.

Contohnya, kisah anak derhaka yang disumpah menjadi ikan pari sehinggalah kisah sejadah masjid yang duduk di antara dua sujud, misalnya sudah sebati dan masih didengari sehingga kini.

Neil Armstrong masuk islam lepas dengar azan? Betul ke? Rupanya dah lama dia dedah kisah sebenar

Terbaharu, Dr Maza baru-baru ini ada memuat naik hantaran mengenai kisah Neil Amstrong iaitu manusia yang pertama kali menjejakkan kaki bulan telah memeluk Islam setelah mendengar laungan azan di Bulan.

Namun kisah itu sebenarnya sudah terjawab sejak sekian lama apabila tuan badan sendiri menjawab persoalan itu kepada Wahiduddin Khan, Presiden Islamic Centre yang bertapak di Delhi sekitar tahun 1983 dahulu.

Dalam surat tersebut, Neil Armstrong memaklumkan bahawa gosip yang menyatakan bahawa sudah memeluk agama Islam selepas mendengar azan di Bulan dan Cairo, Egypt adalah tidak benar sama sekali.

Image

Laporan saya masuk Islam, selepas mendengar suara Adzan di bulan, dan kemudian di Kaherah (saya tidak pernah ke Mesir) semuanya tidak benar.

Tulis Neil lagi, isu tersebut tidak perlu dibangkitkan kerana ia hanyalah gosip kosong yang cuba dibawa media tidak bertanggungjawab pada ketika itu sehingga tersebar ke negara Malaysia dan Indonesia.


Beberapa majalah dan akhbar di Malaysia, Indonesia dan tempat lain telah menerbitkan laporan ini tanpa pengesahan. Saya mohon maaf atas sebarang kesulitan yang mungkin disebabkan oleh kewartawanan yang tidak bertanggungjawab ini.

Sekadar info, Neil Armstrong merupakan orang pertama yang berjaya menjejakkan kaki di bulan. Beliau juga merupakan seorang jurutera ruang angkasa, juruterbang tentera laut, juruterbang ujian dan juga pensyarah universiti.

Mula bekerja sebagai seorang Tentera Laut Amerika Syarikat, beliau kemudiannya menjadi juruterbang ujian Suruhanjaya Penasihat Aeronautik Negara.

BACA:

Asyik lupa renew lesen tapi tarikh birthday je ingat? Kini lesen memandu boleh renew sampai 10 tahun!

“Aku ajak akak masuk bilik, aku tanya apa yang berlaku dalam keluarga dia, awalnya dia tak cerita, akhirnya bocor juga rahsianya”