Najib sambung belajar buat PHD dalam penjara

Najib sambung belajar buat PHD dalam penjara. Bekas perdana menteri Najib Razak mengisi masanya di penjara Kajang dengan memilih untuk menyambung pengajian di peringkat pasca siswazah, kata Saifuddin Nasution Ismail.

Dalam temu bual dengan Sin Chew Daily, menteri dalam negeri berkata bukan sesuatu yang luar biasa bagi banduan di Kajang untuk melanjutkan pelajaran sambil menjalani hukuman.

“Najib kini mengisi masa dengan menyambung pengajian di peringkat pasca siswazah.

Najib sambung belajar buat PHD dalam penjara

“Di penjara Kajang, malah ada yang telah menamatkan pengajian peringkat Sarjana dan PhD. Ramai orang tidak tahu perkara ini,” tambahnya.

Pada 28 Julai 2020, Najib disabitkan oleh Mahkamah Tinggi atas kesalahan salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah jenayah (CBT) ke atas dana SRC International berjumlah RM42 juta. Dia dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Pada 8 Dis 2021, Mahkamah Rayuan menolak permohonannya untuk membatalkan keputusan dan hukuman Mahkamah Tinggi.

Pada 23 Ogos tahun lalu, Najib dihantar ke penjara Kajang untuk menjalani hukuman sejurus selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitannya.

Walaupun berada dalam penjara, Najib masih giat berkongsi fikiran dan pendapat mengenai apa yang berlaku dalam negara.

Ketika ditanya sama ada bekas Ahli Parlimen Pekan itu mempunyai akses kepada media sosial, Saifuddin berkata beliau tidak.

“Dia secara fizikalnya dipenjarakan di Kajang, tetapi dia mempunyai pasukan media sendiri. Saya diberitahu mereka mempunyai nama pengguna dan kata laluannya dan mereka boleh menyiarkan fikirannya di media sosial.

“Tetapi sama ada dia mempunyai akses kepada gajet, jawapannya adalah tidak. Ambillah daripada saya, orang yang paling berwibawa dalam perkara ini.”

Saifuddin berkata Najib menyatakan pandangannya tidak berbeza dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim yang mengeluarkan kenyataan ketika berada di penjara Sungai Buloh (antara Februari 2015 dan Mei 2018).

“Sama seperti Anwar, sebelum ini semasa dia dalam penjara. Apabila dia menghadiri mahkamah, dia akan membuat komen spontan atau nota untuk diterbitkan. Itu yang sama.

“Najib secara fizikal berada dalam penjara tetapi fikirannya masih bebas.”

BACA:

LGE dedah 3 kali Tun M ugut pecat, rupanya bekas PM7 tak puas hati LGE beri diskaun 18% kadar tol

Wanita cantik ini berjaya menipu satu Jepun, sebenarnya dia bukan perempuan tapi dia…