Najib gagal dalam rayuan akhir bagi menangguhkan perbicaraan 1MDB

000_1FC1J5.jpg

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak gagal dalam rayuan akhir di Mahkamah Persekutuan di sini hari ini bagi menangguhkan perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dijadualkan 19 Ogos.

Kumpulan lima anggota diketuai Ketua Hakim Negara (CJ) Datuk Seri Tengku Maimun Tuan Mat, dalam satu keputusan sebulat suara menolak rayuan Najib.

“Mengenai sama ada hakim perbicaraan telah melaksanakan budi bicara dengan betul di bawah Seksyen 259 Kanun Acara Jenayah (CPC), kami bersetuju dengan Mahkamah Rayuan bahawa tidak terdapat kesilapan. Tidak ada sebab untuk kita campurtangan,” katanya.

Tengku Maimun berkata, mahkamah itu tidak berpendapat ia betul atau perlu bagi mahkamah Persekutuan melaksanakan arahan ke atas hakim perbicaraan cara mana dia mengendalikan perbicaraan itu, dan menambah kata pihak dalam kes itu bebas untuk membuat permohonan perlu untuk arahan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi.

Sementara itu, keputusan CJ terhadap rayuan pembelaan untuk menangguhkan perbicaraan 1MDB Najib juga dikenali sebagai perbicaraan Tanore selepas Peguam Negara (AG) Tommy Thomas memaklumkan kepada mahkamah bahawa pendakwaan menarik rayuan itu kerana ia tidak bermaksud sebarang tujuan praktikal.

Hakim yang mempengerusikan yang lain, baru dilantik oleh Ketua Hakim Malaya Tan Sri Azahar Mohamed, Ketua Hakim Sabah dan Sarawak Datuk Seri David Wong Dak Wah dan hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Rohana Yusuf dan Tan Sri Idrus Harun.

Thomas juga memberitahu mahkamah itu bahawa pendakwaan itu akan dapat memberi kenyataan saksi mengenai kes 1MDB tengah hari ini.

Beliau berkata, perbicaraan 1MDB hanya boleh dimulakan pada 28 Ogos, 14 hari selepas kenyataan saksi diberi kepada pembela seperti yang diperlukan di bawah Seksyen 402B CPC.

Terdahulu, A-G memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan menarik balik rayuannya untuk menangguhkan tarikh perbicaran 1MDB (19 Ogos).

Beliau mengemas kini mahkamah itu bahawa pendakwaan kini semakin tamat dalam kes terhadap Najib dalam perbicaraan SRC International Sdn Bhd dan yakin penutupannya pada tarikh akhir, 16 Ogos, diperuntukkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

“Jika sekalipun pendakwaan tidak dapat ditutup pada 16 Ogos, limpahan pada minggu berikutnya akan hanya melibatkan beberapa hari sahaja,” kata Thomas.

Beliau berkata pendakwaa tidak mempunyai sebarang bantahan terhadap hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah untuk memulakan perbicaraan Tanore dengan syarat ia dilakukan selepas pihak pendakwa menutup kesnya pada perbicaraan SRC.

Sementara itu, peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mengemukakan bahawa pelanggannya tidak akan mendapat perbicaraan seadilnya jika kes 1MDB dan SRC diteruskan pada masa yang sama.

Beliau berkata, Najib mempunyai pasukan pertahanan yang sama untuk kes itu dan pihak-pihak yang berkenaan tidak dapat menyiapkan perbicaraan SRC pada Jumaat.

Menurut beliau, kedua-dua pendakwaan dan pembelaan memerlukan masa kira-kira sebulan untuk menyediakan hujah pada akhir kes pendakwaan bagi perbicaraan SRC.

Pada 5 Ogos, Mahkamah Rayuan mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi bahawa perbicaraan 1MDB Najib atas dakwaan rasuah dan pengubahan wang haram sepatutnya diteruskan seperti dijadual pada 19 Ogos.

Pendakwaan itu terpakai di Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan itu ditangguhkan sementara menunggu pelupusan kes SRC International Sdn Bhd Najib.

Najib, 66, menghadapi empat kes di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan 21 kes melibatkan pengubahan wang haram membabitkan dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion.

Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan kesalahan itu di AmIslamic Bank Bhd, No 55, Jalan Raja Chulan, Bukit Ceylon, antara 2011 dan 2014.

Bagi perbicaraan SRC yang masih berjalan, Najib menghadapi tujuh dakwaan yang mana tiga daripadanya bagi jenayah pecah amanah, satu penyalahgunaan kuasa dan tiga penggubahan wang haram membabitkan dana SRC berjumlah RM42 juta.

BERNAMA