Nafas Diwujudkan Dibawah Pertubuhan Peladang Yang Dianggotai 920,000 Orang Yang Majoritinya Melayu

𝐆𝐞𝐠𝐚𝐤 𝐠𝐞𝐦𝐩𝐢𝐭𝐚 di parlimen tadi bila MP Air Hitam mendakwa pihak MOA telah melakukan yang beliau anggap sebagai skandal bilamana dianggap kononnya pihak MOA telah membatalkan keputusan tender terbuka dengan menganugerahkan kontrak secara rundingan terus kepada 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒.

Sebelum kita pergi jauh memahami kekeliruan yang dihasikan pihak pembangkang dalam isu ini adalah lebih elok kita semua memahami apa itu 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒?

𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 adalah satu entiti yang diwujudkan dibawah 𝐏𝐞𝐫𝐭𝐮𝐛𝐮𝐡𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐠 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐢𝐚𝐧𝐠𝐠𝐨𝐭𝐚𝐢 𝐨𝐥𝐞𝐡 𝟗𝟐𝟎,𝟎𝟎𝟎 𝐨𝐫𝐚𝐧𝐠 yang majoritinya 𝐌𝐄𝐋𝐀𝐘𝐔. 𝐏𝐞𝐫𝐭𝐮𝐛𝐮𝐡𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐠 Negeri ada 𝟏𝟒 𝐛𝐮𝐚𝐡 dan 𝐏𝐞𝐫𝐭𝐮𝐛𝐮𝐡𝐚𝐧 𝐏𝐞𝐥𝐚𝐝𝐚𝐧𝐠 Kawasan ada 𝟐𝟕𝟗 𝐛𝐮𝐚𝐡 di seluruh Malaysia.

𝐒𝐚𝐡𝐚𝐦𝐧𝐲𝐚 𝐩𝐮𝐥𝐚 𝟐𝟎% dimiliki oleh anak syarikat 𝐏𝐄𝐓𝐑𝐎𝐍𝐀𝐒 yang memang diakui profesional dalam pembuatan baja Urea.

𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 secara asasnya adalah satu pertubuhan yang berfungsi bagi untuk menambah pendapatan ahlinya yang terdiri dari para peladang. Setiap tahun 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 membayar sebanyak 𝟖% sebagai dividen kepada ahlinya bergantung kepada nilai saham yang dimiliki.

𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 sewaktu dibawah penguasaan kerajaan BN telah ditemui 42 kesalahan serius ditemui hingga 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 digantung pada 2018 lalu dengan pelbagai isu penyelewengan yang kini dalam disiasat 𝐒𝐏𝐑𝐌.

Berbalik kepada isu yang dikemukakan oleh MP Air Hitam.

Menjadi kehendak pembangkang untuk melihat pihak kerajaan lemah dan menjadi kemarahan rakyat. Mereka menggunakan sepenuhnya 𝐅𝐀𝐊𝐄 𝐅𝐀𝐊𝐓𝐎𝐑 dalam mempengaruhi pemikiran rakyat.

Keputusan jawatankuasa tender adalah rahsia. Proses memilih yang layak adalah dikira selesai sekiranya surat menganugerahkan projek telah berlaku. Dalam keadaan sekarang, masih diperingkat proses di MOF setelah jawatankuasa tender bersidang dan belum pun mengistiharkan keputusan.

Anggapan dan tuduhan dengan segala hal disebut sebagai cakap dengar hanyalah berselindung dibalik imuniti sebagai seorang MP di parlimen.

Dipersoalkan kenapa kerajaan melantik ahli politik dari pihak kerajaan kedalam 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒? Habis pembangkang nak yang macamana, dilantik 𝐀𝐋𝐏 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 dari BN PAS baru ok?

Apa kejadahnya bodoh hal begini dipertikaikan, kerajaan dah tentu menjaga kepentingannya sebagaimana BN dan PAS menjaga kepentingan dinegeri-negeri yang diperintahkan oleh mereka, 𝐚𝐬 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞 𝐚𝐬 𝐭𝐡𝐚𝐭!

Kalau pun ada rundingan terus kepada 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 dilakukan, keuntungan bukan kepada individu tetapi kepada ahlinya yang terdiri dari peladang, apa masalah? Bagi BN baru ok? Kerajaan kendalian 𝐏𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐫𝐚𝐩𝐚𝐧 bukan bodoh!

𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 menguruskan Baja Padi Subsidi ni sejak 22 tahun lepas lagi, untuk ahli-ahli Peladang seluruh Malaysia. Kilang Baja Padi paling besar di Malaysia, pengeluarannya dalam 8% daripada industri baja Negara.

Cubaan untuk mempalitkan pihak kerajaan kononnya telibat dengan skandal ini sesuatu yang kelakar dan tiada asasnya. Kalau menolong rakyat itu skandal, gelarlah lebih kerap lagi asal sahaja pemegang taruhnya mendapat hasil darinya. Menolong rakyat satu kebanggaan bagi Kerajaan kendalian 𝐏𝐚𝐤𝐚𝐭𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐫𝐚𝐩𝐚𝐧.

Biarlah kebimbangan pihak pembangkang kerana kerajaan membantu rakyat ini dianggap pengkhianat setelah “𝒉𝒂𝒏𝒕𝒖 𝒌𝒂𝒓𝒕𝒆𝒍-𝒌𝒂𝒓𝒕𝒆𝒍” yang menguasai 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒 selama ini telah dinyahkan.

Apakah 𝑾𝒆𝒆 𝑲𝒂 𝑺𝒊𝒐𝒏𝒈 ingin melihat kerajaan membiarkan nasib 𝐏𝐄𝐓𝐀𝐍𝐈 miskin yang bernaung di bawah Pertubuhan Peladang ini berkubur baru beliau puashati???

Ataupun beliau mahukan kontrak itu diberikan kepada syarikat 𝐒𝐃𝐍 𝐁𝐇𝐃 yang tiada langsung kaitan dengan Peladang tetapi penyumbang dana kepada BN dan PAS?

𝐃𝐄𝐌𝐈 𝐔𝐍𝐓𝐔𝐊 𝐑𝐀𝐊𝐘𝐀𝐓,𝐑𝐀𝐊𝐘𝐀𝐓 𝐓𝐄𝐓𝐀𝐏 𝐁𝐄𝐑𝐒𝐀𝐌𝐀 𝐊𝐄𝐑𝐀𝐉𝐀𝐀𝐍 𝐘𝐀𝐍𝐆 𝐌𝐄𝐍𝐉𝐀𝐆𝐀 𝐊𝐄𝐁𝐀𝐉𝐈𝐊𝐀𝐍𝐍𝐘𝐀.

𝐇𝐄𝐑𝐎 𝐑𝐀𝐊𝐘𝐀𝐓 𝐀𝐃𝐀𝐋𝐀𝐇 𝐃𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀𝐇𝐔𝐃𝐃𝐈𝐍 𝐀𝐘𝐔𝐁 𝐃𝐀𝐍 𝐌𝐄𝐃𝐀𝐍 𝐏𝐄𝐋𝐀𝐃𝐀𝐍𝐆 𝐓𝐄𝐑𝐀𝐍𝐈𝐘𝐀𝐈 𝐃𝐈𝐁𝐀𝐖𝐀𝐇 𝐁𝐍 𝐒𝐄𝐋𝐀𝐌𝐀 𝐈𝐍𝐈 𝐀𝐃𝐀𝐋𝐀𝐇 𝐍𝐀𝐅𝐀𝐒!!

Nyamuk Menggigit
21 Nov 2019

#SuaraPetani
#SuaraPeladang