Musang King : MCA akan cuba bantu nasib pekebun di Raub

Musang King : MCA akan cuba bantu nasib pekebun di Raub

Musang King : MCA akan cuba bantu nasib pekebun di Raub. Ditanya apa permintaan pekebun, Chong mengatakan yang terbaik adalah tidak membocorkannya sebelum ada pertemuan dengan kerajaan negeri Pahang.

“Mari kita wujudkan dulu saluran komunikasi dengan kerajaan untuk mengemukakan pandangan pekebun sebelum memutuskan tindakan selanjutnya.

“Saya tahu mereka pernah mengadakan perbincangan sebelum ini tetapi mari kita lihat bagaimana kita dapat menyelesaikan konflik ini. Kami tidak mahu menjadikan perkara itu bersifat perkauman atau emosi.

“Kami berharap kerajaan terbuka untuk berdiskusi,” tambahnya.

Pengerusi Badan Perhubungan MCA Negeri Pahang, Datuk Seri Hoh Khai Mun berkata, MCA tidak akan mengganggu tuntutan mahkamah yang sedang dilakukan yang melibatkan sebilangan pekebun.

Musang King

“Apa yang kita mahukan adalah penyelesaian untuk keadaan semasa. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada setiausaha agung parti kami atas keprihatinannya dan datang ke sini untuk berjumpa dengan para pekebun,” katanya.

Pada 4 Julai, Jabatan Perhutanan Pahang menahan 18 orang yang disyaki sebagai pekebun haram dan memasuki kawasan hutan simpan kekal tanpa kebenaran.

Pada keesokan harinya, Mahkamah Majistret Raub memberikan perintah untuk mereman 18 petani durian Musang King sementara ADUN Tras, Chow Yu Hui juga ditahan tetapi dibebaskan dengan jaminan polis.

Mereka ditahan setelah didakwa melakukan provokasi terhadap kakitangan jabatan itu semasa operasi penguatkuasaan di hutan simpan Batu Talam di Raub.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail mengatakan pada hari yang sama bahawa operasi penguatkuasaan terhadap ladang haram di Raub dilakukan setelah mendapat nasihat undang-undang dari pejabat penasihat undang-undang negeri.

Katanya, tindakan bersama yang melibatkan Jabatan Perhutanan negeri dan Unit Penguatkuasaan Negeri Pahang, dengan kerjasama polis, bermula pada 3 Julai dan dijangka berterusan hingga 2 Ogos.

Operasi penguatkuasaan melibatkan kebun haram termasuk pokok durian Musang King yang ditanam di hutan simpan kekal Batu Talam, seluas 101,17 hektar.

Jabatan itu menjelaskan bahawa operasi bersama dengan agensi pemerintah negeri dilakukan untuk memusnahkan ladang durian haram yang tertumpu di sekitar hutan simpan kekal Batu Talam.

Dikatakan kawasan operasi berada di luar bidang kuasa perintah pengadilan yang diberikan kepada sekumpulan pekebun durian yang telah memulai tindakan undang-undang tahun lalu.

Berita Penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/07/09/mca-in-bid-to-fix-durian-row

Kalau Anda terlepas :Siapa perguna Ismail sabri, Umno atau Muhyiddin?