Muntah ikan paus seberat 127 kg jadikan nelayan ini jutawan

Muntah ikan paus seberat 127 kg jadikan nelayan ini jutawan

Sekumpulan nelayan di Yemen menjadi jutawan sekelip mata selepas mereka terjumpa bangkai seekor paus sperma semasa keluar menangkap ikan di tengah laut, baru-baru ini.

Mereka membelah perut bangkai paus tersebut dan menemui ambergris atau muntah paus seberat 127 kilogram. Bahan yang ditemui dalam perut paus itu amat berharga dan digunakan untuk menghasilkan minyak wangi.

Kumpulan nelayan itu menjual muntah paus tersebut kepada seorang ahli perniagaan Emiriyah Arab Bersatu pada harga AS$1.5 juta (RM6.2 juta) sekali gus jumlah yang amat besar kepada penduduk Yemen.

“Kami mendapat banyak manfaat daripada muntah paus itu. Sesetengah kami menggunakan hasil jualan itu untuk membeli bot atau rumah,” kata seorang nelayan itu.

Bangkai paus itu ditemui oleh Fares Abdulhakeem dan 35 nelayan lain di perairan bandar Aden pada Februari lalu.

Sebahagian wang itu didermakan bagi membantu komuniti tempatan, manakala bakinya dibahagikan sesama mereka

“Saya keluar menangkap ikan setiap hari dan pada hari tersebut kami menemui seekor paus mati. Bangkai haiwan itu sarat dengan ambergris

“Hidup kami berubah selepas itu,” katanya.

Nelayan di Yemen mengetahui tentang kewujudan ambergris sejak dahulu lagi.

Kehidupan di Yemen adalah sukar di mana berjuta-juta orang kini diambang kebuluran disebabkan oleh perang saudara antara kerajaan yang disokong Arab Saudi dan pemberontak Houthi.

Berita Penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/06/22/nelayan-jutawan-sekelip-mata-selepas-jumpa-muntah-paus/