Mulanya hanya isi masa lapang, siapa sangka usaha anak muda ini tanam cili gantung tuai hasil lumayan

Mulanya hanya isi masa lapang, siapa sangka usaha anak muda ini tanam cili gantung tuai hasil lumayan.

Siapa sangka usaha bakal graduan ini yang pada mulanya sekadar mencuba nasib dalam bidang pertanian iaitu penanaman cili akhirnya membuahkan hasil lumayan.

Penanaman cili menggunakan kaedah fertigasi gantung ini telah diusahakan oleh Tuan Mohd Kamarul Hisyam Tuan A Talib, di depan rumah keluarganya di Kampung Telaga Lanas, Pengkalan Kubor.

Mulanya hanya isi masa lapang, siapa sangka usaha anak muda ini tanam cili gantung tuai hasil lumayan

Meskipun tidak memiliki pengetahuan berkaitan pertanian, Tuan Mohd Kamarul Hisyam sanggup mengambil risik0 memulakan penanaman cili di tanah seluas 0.4 hektar milik bapanya.

“Sebelum ini, saya tercari-cari aktiviti berfaedah untuk mengisi masa lapang sementara menunggu majlis konvokesyen Oktober lepas.

“Saya mendapat pendedahan mengenai teknik penanaman cili daripada rakan sebelum diperkenalkan kepada konsultan dan menghadiri kursus sehari,” katanya.

Tuan Mohd Kamarul Hisyam menunjukkan cili yang diusahakan menggunakan kaedah fertigasi gantung berhampiran rumahnya.

Anak kelima daripada enam beradik itu berkata, dengan bantuan abangnya mereka menanam 2,700 beg cili membabitkan kos RM30,000.

Menurutnya, tanaman cili berkenaan mula mengeluarkan hasil pertengahan Mac 2019 dan setakat ini jumlah tuaian sudah mencecah empat tan.

“Saya menetapkan sasaran untuk mengutip hingga sembilan tan cili. Hasil tanaman dijual kepada pemborong di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Tunjong pada harga RM6 untuk sekilogram.

“Selepas bergelar graduan nanti, saya mungkin mencari pekerjaan mengikut bidang pengajian yang diambil namun akan meneruskan usaha ini dengan bantuan keluarga,” katanya.

BACA:

“Balik rumah, mak terus usap kereta adik, mak sedih sampai suap nasi pun mengigil, akhirnya mak dedah apa yang berlaku”

“Ayah kena strok sampai terlantar kat hospital, bagi aku ayah tak layak dimaafkan”, Rupanya ini ayah buat..