Muhyiddin sambut kehadiran Menteri Pertahanan China, bincang kerjasama dua hala

Muhyiddin sambut kehadiran Menteri Pertahanan China, bincang kerjasama dua hala

Perdana Menteri Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin bertemu dengan Ahli Majlis Mesyuarat Negara China dan Menteri Pertahanan Wei Fenghe di sini pada Isnin dan kedua-dua pihak membincangkan kerjasama dua hala antara kedua-dua negara.

Muhyiddin mengucapkan tahniah atas kejayaan China dalam menahan wabak COVID-19. Dengan sokongan luar biasa dari China, Malaysia telah menjadi salah satu negara pertama di dunia yang menularkan wabak itu, katanya, sambil menyatakan penghargaan dan harapan kedua-dua negara akan terus bekerjasama menentang COVID-19.

Malaysia bersedia bekerjasama dengan China untuk memperkukuhkan kerjasama dua hala dalam semua bidang termasuk pertahanan, ekonomi dan perdagangan, dan pendidikan, antara lain, kata Muhyiddin.

Bagi pihaknya, Wei berkata persahabatan antara China dan Malaysia mempunyai sejarah yang panjang, dan hubungan dua hala selalu menikmati perkembangan yang sihat dan stabil.

China dan Malaysia telah memberikan bantuan satu sama lain selama wabak COVID-19, dan telah memimpin untuk mendorong pemulihan ekonomi dan sosial sambil memajukan kerjasama pragmatik dalam semua bidang, kata Wei.

China komited untuk memperkukuhkan kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara, dan terus meningkatkan hubungan ketenteraan untuk mencapai hasil yang baru, katanya.

Wei menegaskan bahawa menjaga kestabilan di Laut China Selatan adalah tanggungjawab bersama China dan Malaysia. Oleh kerana keadaan keseluruhan di Laut China Selatan tetap stabil, China bersedia bekerjasama dengan negara-negara ASEAN termasuk Malaysia, untuk saling bertemu bagi menjaga keamanan dan ketenangan Laut China Selatan, katanya.

Juga pada hari Isnin, Wei mengadakan pertemuan rasmi dengan Menteri Pertahanan Malaysia, Ismail Sabri Yaakob, di mana kedua-dua pihak saling bertukar pandangan mengenai isu-isu termasuk situasi antarabangsa dan serantau, hubungan antara kedua-dua tentera dan juga Laut China Selatan.

Ismail Sabri mengadakan upacara alu-aluan untuk Wei menjelang pertemuan, di mana Wei memeriksa pengawal kehormatan tentera Malaysia.

Berita penuh : http://eng.mod.gov.cn/news/2020-09/08/content_4870879.htm