Moratorium terpulang keputusan bank, kerajaan tak boleh kawal – Menteri Kewangan

Moratorium terpulang keputusan bank, kerajaan tak boleh kawal – Menteri Kewangan

Kerajaan tidak mempunyai kuasa perundangan untuk menentukan apa yang dapat disediakan oleh moratorium bank atau bagaimana ia dilaksanakan, kata menteri kewangan Tengku Zafrul Aziz hari ini.

Pada sidang media hari ini, Tengku Zafrul berkata moratorium itu adalah hasil perbincangan antara Bank Negara Malaysia (BNM) dan bank-bank.

Beliau berkata demikian ketika mengulas mengapa moratorium tidak diberikan kepada semua dan secara automatik, seperti yang dilakukan pada PKP pertama.

Moratorium pilihan yang diumumkan semalam adalah untuk kumpulan B40, mereka yang kehilangan pekerjaan, dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Kerajaan tidak mengawal bank. Ia adalah keputusan bank, dan BNM telah mengkoordinasikan usaha ini,” kata Zafrul ketika ditanya mengenai keputusan untuk tidak melaksanakan moratorium untuk semua, sambil menambah kerajaan akan membantu jika ada masalah dengan pelaksanaan moratorium.

Zafrul berkata di bawah moratorium pusingan terbaru, semua yang terkesan – termasuk golongan B40, mereka yang kehilangan pekerjaan, dan PKS yang layak – akan menerima kelulusan automatik apabila mereka memohon.

Menyentuh kesan dan kos perintah sekatan penuh ke atas ekonomi, keluaran dalam negara kasar (KDNK), dan defisit, Zafrul berkata masih terlalu awal untuk memberi anggaran.

“Kami masih mengira kesannya,” katanya, sambil menambah akan ada keperluan untuk menilai semula angka ekonomi.

Katanya, kerajaan akan terus mengeluarkan dana untuk membantu rakyat dan perniagaan.

Pembiayaan untuk perbelanjaan ini, katanya, akan datang dari penjimatan perbelanjaan, peningkatan pendapatan dari dividen yang berasal dari badan berkanun dan syarikat berkaitan kerajaan, dan pinjaman.

Jelasnya lagi, kerajaan mempunyai had hutang kepada KDNK pada 60% dan jika ada keperluan untuk meminjam lebih banyak, ia akan dilakukan.

Pada masa ini, nisbah hutang kepada KDNK kerajaan berada pada 58.5%.

“Kedudukan fiskal kita agak mencabar tetapi kita punya cukup untuk membiayai bantuan dengan meningkatkan pinjaman kita.”

Terdahulu, dalam taklimatnya mengenai pakej Pemerkasa Plus bernilai RM40 bilion, Zafrul berkata wujud keperluan untuk melihat pakej tersebut dalam konteks bahawa inisiatif sebelumnya termasuk paket rangsangan dan langkah-langkah anggaran masih lagi dalam proses pelaksanaan.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/01/kerajaan-tak-kawal-bank-kata-zafrul-berkait-moratorium/