Moratorium tamat : Rakyat Malaysia diminta berjimat cermat

Moratorium tamat : Rakyat Malaysia diminta berjimat cermat

Peminjam Malaysia yang telah terbiasa mempunyai lebih banyak wang tunai untuk dibelanjakan selama moratorium enam bulan atau penangguhan sementara pembayaran pinjaman harus menyesuaikan tahap perbelanjaan mereka mulai bulan depan dan seterusnya, kerana pendapatan boleh guna mereka akan berkurang, bank tempatan dan agensi pengurusan hutang mempunyai menasihati.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed menggesa peminjam bersiap sedia untuk mengkaji semula tahap perbelanjaan mereka kerana mereka harus kembali membayar ansuran pinjaman mereka apabila moratorium pinjaman berakhir pada Rabu depan.

“Kami juga memahami dalam enam bulan terakhir, mungkin dari segi corak perbelanjaan dapat berubah untuk beberapa orang, kerana apa pun pendapatan boleh guna dapat meningkat untuk beberapa orang kerana tidak ada potongan untuk pinjaman dan semua itu.

“Dan corak perbelanjaan mungkin telah berubah, jadi ini juga waktunya bagi mereka untuk melihat semula rancangan kewangan mereka agar mereka dapat melunaskan pembayaran mulai Oktober dan seterusnya,” katanya semasa meja bulat dengan pegawai kanan bank dan Badan Kaunseling dan Pengurusan Kredit ( AKPK) dan media di sini semalam.

Bagi peminjam yang menghadapi kesukaran untuk membayar komitmen pinjaman bulanan mereka setelah moratorium pinjaman berakhir pada 30 September kerana kesan ekonomi dari pandemi Covid-19, mereka dinasihatkan untuk mengunjungi bank-bank untuk membuat pengaturan pembayaran pinjaman yang fleksibel.

Bank-bank tersebut mengatakan bahawa mereka bahkan membuka cawangan mereka pada hujung minggu dengan tujuan untuk membuat peminjam memohon bantuan dalam pembayaran pinjaman sebelum 30 September, dengan pelbagai tawaran yang tersedia bergantung pada keadaan termasuk moratorium pinjaman selama tiga bulan untuk mereka yang kehilangan pekerjaan tahun ini, dan mengurangkan ansuran bulanan pinjaman bagi mereka yang telah mengalami pemotongan gaji, atau bahkan membiarkan peminjam hanya membayar bunga untuk jangka waktu tertentu.

Bagi peminjam yang tidak pasti jika bantuan yang ditawarkan oleh bank untuk membayar balik pinjaman mereka sesuai, Bank Negara Malaysia telah mengemukakan lima soalan yang boleh mereka tanyakan kepada bank mereka, iaitu bagaimana bantuan pembayaran balik mempengaruhi tempoh pinjaman mereka, sama ada ia meningkatkan jumlah kos pinjaman mereka , apa yang boleh dilakukan peminjam untuk mengurangkan kos pinjaman mereka ketika mereka berada dalam keadaan kewangan yang lebih baik, berapa lama masa yang diperlukan oleh bank untuk memproses permohonan tersebut, dan dengan siapa peminjam dapat menghubungi jika mereka belum mendapat balasan dari bank. Bank Negara mengatakan peminjam boleh menghubungi BNMTELELINK melalui 1-300-88-5465 atau [email protected] sekiranya bank mereka tidak bertindak balas terhadap pertanyaan atau permohonan mereka.

Berita penuh : https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/09/24/as-loan-moratorium-deadline-looms-bankers-advise-borrowers-to-readjust-spen/1906135