Menteri Kanan sahkan tidak perlu daftar MySejahtera ketika isi minyak

Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob mengesahkan bahawa tidak perlu mengimbas aplikasi MySejahtera ketika mengisi minyak jika orang tidak memasuki kedai stesen untuk membayar petrol.

Ini mengikuti laporan yang bertentangan mengenai apakah orang diminta untuk mengimbas kod QR aplikasi walaupun mereka membayar di pam petrol atau melalui lubang merpati kedai.

“Bagi individu yang melakukan transaksi di dalam kedai stesen minyak, sama ada untuk membeli petrol atau barang di kedai atau untuk mengeluarkan wang dari ATM, maka mereka diminta untuk mendaftar dengan MySejahtera atau secara manual,” katanya pada sidang media hari ini.

Dia menambah bahawa mereka yang menggunakan tandas atau surau stesen mesti mendaftar, sama ada dengan aplikasi atau secara manual.

Ismail menambah bahawa mereka yang membayar melalui lubang merpati di juruwang untuk petrol atau diesel tanpa memasuki kedai tidak perlu mengimbas kod MySejahtera QR atau mendaftar secara manual.

“Mereka tidak bertemu dengan juruwang secara peribadi dan mereka dipisahkan oleh lubang kaca,” katanya.

Dia menambah bahawa pelanggan yang menghantar kereta mereka ke bengkel atau perkhidmatan mencuci kereta di lokasi, dan perlu menunggu atau membayar perkhidmatan secara peribadi perlu mendaftar.

Sementara itu, mereka yang memilih perkhidmatan mencuci kereta tanpa transaksi tatap muka tidak akan diminta untuk melakukannya.

Laporan terdahulu memetik Timbalan Pengarah CID Bukit Aman, Mior Faridalathrash Wahid, mengatakan walaupun mereka yang berada di stesen minyak untuk mengisi, tanpa memasuki pejabat stesen atau kedai serbaneka, diminta untuk mengimbas kod QR menggunakan aplikasi MySejahtera.

Awal hari ini, Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Balas Krisis (CPRC) menjelaskan bahawa tidak perlu berbuat demikian.

Berita penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2020/11/10/no-need-to-scan-mysejahtera-while-filling-petrol/