Mengapa gempabumi Turki meragut ramai nyawa, ini jawapan pakar

Mengapa gempabumi Turki meragut ramai nyawa, ini jawapan pakar. Gabungan faktor menyebabkan gempa bumi kuat yang melanda Turki dan Syria pada awal Isnin (6 Jan) amat membawa maut, termasuk masa, lokasi, garis sesar yang agak sunyi dan pembinaan bangunan runtuh yang lemah, kata pakar.

Lebih 3,700 orang terbunuh akibat gempa bumi berukuran 7.8 magnitud berhampiran sempadan Syria Turki, dengan jumlah korban dijangka meningkat apabila gegaran susulan berkumandang sepanjang hari.

Gempa bumi menyebabkan kemusnahan seperti itu sebahagiannya kerana kuasanya – ia adalah gempa bumi terkuat yang melanda Turki sejak 1939 – dan kerana ia melanda wilayah berpenduduk.

Mengapa gempabumi Turki meragut ramai nyawa, ini jawapan pakar

Sebab lain ialah ia berlaku pada 4.17 pagi, yang bermakna orang yang sedang tidur “terperangkap apabila rumah mereka runtuh”, Roger Musson, sekutu penyelidik kehormat di British Geological Survey, memberitahu AFP.

Pembinaan bangunan juga tidak “benar-benar memadai untuk kawasan yang terdedah kepada gempa bumi besar”, kata pengarang buku The Million Death Quake.

Ini sebahagiannya mungkin disebabkan oleh fakta bahawa garis sesar di mana gempa bumi berlaku agak sunyi baru-baru ini.

Turki berada dalam salah satu zon gempa bumi paling aktif di dunia. Gempa di sepanjang garis patahan Anatolia Utara di wilayah Duzce di utara Turki mengorbankan lebih 17,000 orang pada 1999.

Tetapi gempa bumi Isnin berlaku di seberang negara, di sepanjang sesar Anatolia Timur.

Sesar Anatolia Timur tidak mengalami gempa bumi berukuran 7 magnitud selama lebih dua abad, yang boleh bermakna orang ramai “mengabaikan betapa bahayanya” itu, kata Musson.

Kerana sudah lama sejak gempa besar terakhir, “tenaga yang cukup banyak” mungkin telah terkumpul, teori Musson.

Kekuatan gempa susulan pada Isnin, termasuk gegaran besar 7.5 magnitud, menyokong teori ini, tambahnya.

Berkaitan:

Kesan gempa bumi Turki kepada penduduk tempatan, ekonomi akan ‘besar’: Pakar

‘Begitu takut’: Takut gempa susulan di Turki yang bertaburan serpihan
“RERUN” TAHUN 1822
Gempa bumi ini “hampir ditayangkan semula” dengan magnitud 7.4 di kawasan yang sama pada 13 Ogos 1822, kata Musson.

Ia menyebabkan “sejumlah besar kerosakan, seluruh bandar menjadi runtuhan, dan korban berpuluh-puluh ribu,” katanya.

Gegaran susulan daripada gempa itu terus bergemuruh sehingga Jun tahun berikutnya.

Pusat gempa bumi Isnin lalu berada pada kedalaman yang agak cetek kira-kira 17.9km berhampiran bandar Gaziantep di Turki, yang menempatkan kira-kira dua juta orang.

Ia disebabkan oleh plat tektonik Arab yang bergerak ke utara, “melepasi Turki”, kata Musson.

“Oleh kerana ia tidak boleh bergerak dengan lancar, ia melekat,” katanya.

“Pelepasan pergerakan itu di sepanjang sesar itulah yang menghasilkan gempa bumi besar seperti yang kita alami hari ini.”

Musson menekankan bahawa pusat gempa bumi sedemikian adalah kurang penting berbanding sejauh mana pecahan itu dilanjutkan di sepanjang garis sesar – dalam kes ini, sekitar 100km.

“Ini bermakna di mana-mana dalam 100km sepanjang arah aliran sesar adalah betul-betul di atas gempa bumi,” katanya.

Berkaitan:

Ketakutan di tengah huru-hara: Adik beradik Singapura terperangkap dalam gempa Turki semasa bercuti

Singapura menyampaikan ucapan takziah kepada Turki dan Syria selepas gempa bumi yang mematikan
INFRASTRUKTUR “PATCHY”.
Carmen Solana, ahli gunung berapi di Universiti Portsmouth UK, berkata kerana gempa bumi tidak dapat diramalkan, bangunan tahan gegaran adalah penting di kawasan yang terjejas.

“Infrastruktur yang tahan malangnya tidak kemas di Turki Selatan dan terutamanya Syria, jadi menyelamatkan nyawa kini kebanyakannya bergantung” pada usaha untuk menyelamatkan mangsa yang terselamat, tambahnya.

Sebagai tindak balas kepada gempa bumi 1999, kerajaan Turki meluluskan undang-undang pada 2004 yang mewajibkan semua pembinaan baharu memenuhi piawaian kalis gempa bumi moden.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menjadikan pembinaan kukuh sebagai keutamaan politik selepas satu lagi gempa bumi melanda pantai Aegean pada 2020, mengorbankan 114 orang.

Joanna Faure Walker, ketua Institut Pengurangan Risiko dan Bencana Universiti College London, menyeru Turki untuk menyemak sama ada undang-undang itu telah dipatuhi berikutan bencana terbaru itu.

Beliau juga menggesa Turki untuk mengkaji semula “sama ada terdapat kemungkinan untuk meningkatkan keselamatan bangunan lama”.

Bill McGuire, seorang ahli gunung berapi di University College London, berkata bahawa “di Syria banyak struktur telah dilemahkan oleh lebih daripada satu dekad perang”.

BACA:

Ustaz jadi trauma diganggu wanita psiko – “siap berani datang ofis sampai saya kena menyorok dalam tandas”

Hubungan Zarina dan tunang akhirnya terputus tengah jalan