Masuk negara tanpa izin, PATI ditahan sekali lain pula yang jadi dekat ladang kelapa sawit

Masuk negara tanpa izin, PATI ditahan sekali lain pula yang jadi dekat ladang kelapa sawit.

Polis memburu dua tahanan warga Indonesia yang melarikan diri ketika dalam perjalanan dari Mahkamah Kota Tinggi ke Penjara Ledang, pada pagi Selasa.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow berkata, tahanan tersebut dikenali sebagai Riki Rinaldi, 40 dan Samirudin, 36.

Masuk negara tanpa izin, PATI ditahan sekali lain pula yang jadi dekat ladang kelapa sawit

Beliau berkata, kedua-dua tahanan telah membuka gari berantai dan pintu belakang van sebelum lari ke dalam kebun kelapa sawit terbiar Jalan Felda Inas menghala ke Sengkang berhampiran jambatan kereta api.

“Suspek bersama dua lagi tahanan warga Indonesia sebelum itu, dibawa ke Mahkamah Kota Tinggi pada jam 8 pagi, bagi pertuduhan tidak mempunyai pas dan dokumen yang sah masuk ke negara ini.

“Kesemua tertuduh telah dijatuhkan hukuman penjara enam bulan oleh mahkamah mengikut Seksyen 5(2) Akta Imigresen 1959/63.

“Bagaimanapun, semasa dalam perjalanan ke Penjara Ledang, dua tertuduh telah membuka gari dan pintu belakang van sebelum melarikan diri ke dalam kebun kelapa sawit terbiar,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut Beng Yeow, tiga anggota Maritim telah ditugaskan membawa kesemua tertuduh ke Penjara Ledang setelah selesai pertuduhan pada jam 11.20 pagi.

“Operasi memburu suspek sedang giat dilakukan dengan bantuan unit pengesan anjing K9, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor.

“Selain itu, Op Tutup turut dijalankan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulai. Orang awam yang mempunyai maklumat mengenai suspek boleh menghubungi bilik gerakan di talian 07-6637222,” katanya.

BACa: 

“Ani angkat kain jemuran, hujan dah turun!” Ini kisah sedih hidup Aini Jasmin sebelum terkenal

Apa akan jadi pada penduduk setempat kalau highland tower dibangunkan semula?