Masjid dan surau bukan tempat menfitnah dan menghina kerana dendam politik yang tiada kesudahan, titah Sultan Selangor

Masjid dan surau bukan tempat menfitnah dan menghina kerana dendam politik yang tiada kesudahan, titah Sultan Selangor.

Sultan Selangor menitahkan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) terus mengeluarkan arahan dari semasa ke semasa melarang ahli politik menggunakan surau atau masjid sebagai pentas berceramah dan berkempen menjelang pilihan raya negeri.

“Beta menyeru semua pihak mengambil bahagian di dalam pilihan raya nanti agar mematuhi peraturan sedia ada dan saling menghormati satu sama lain.

Masjid dan surau bukan tempat menfitnah dan menghina kerana dendam politik yang tiada kesudahan, titah Sultan Selangor

“Ingatlah, tingkah laku orang politik semasa tempoh kempen akan disaksikan dan dinilai oleh rakyat sebelum mereka membuat pemilihan,” kata Sultan Sharafuddin Idris Shah sempena pembukaan mesyuarat pertama penggal ke-6 Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Sultan Sharafuddin sebelum ini berulang kali memberi peringatan kepada ahli politik agar memastikan masjid dan surau bebas unsur politik yang boleh memecah-belahkan perpaduan dan keharmonian umat Islam.

Baginda menegaskan masjid dan surau tidak seharusnya menjadi punca kepada perbalahan dan sengketa, yang akhirnya membina jurang pemisah dalam kalangan umat Islam atas dasar perbezaan fahaman politik dan dendam yang tiada kesudahan.

“Ini berlaku lantaran terdapat penceramah tertentu ketika memberikan ceramah di masjid dan surau mengambil kesempatan menyindir, menghina, mencaci malah memfitnah pihak dan golongan tertentu atas sebab fahaman politik.

“Beta amat bimbang budaya sebegini tidak dibendung akan terus memecahkan umat Islam khususnya orang Melayu,” katanya.

BACA:

“Aku tak nak hilang Zul, aku lari ikut Zul dan tinggalkan anak dengan suami sekali niat sebenar Zul kat aku terbongkar”

Kecoh ceramah ustaz kerap kena batal, sekali Dr Zulkifli Al-Bakri terpaksa buka mulut