Makanan RMT hanya lauk dan kuah, wanita ini akhirnya tampil buat penjelasan

Makanan RMT hanya lauk dan kuah, wanita ini akhirnya tampil buat penjelasan.Rancangan Makanan Tambahan RMT merupakan pemberian makanan kepada murid-murid sekolah rendah, terutamanya dari luar bandar dan golongan berpendapatan rendah bagi memperbaiki keadaan kesihatan, fizikal dan amalan pemakanan.

Menerusi semakan di portal Kementerian Pendidikan Malaysia KPM, bajet yang diperuntukkan bagi seorang pelajar di Semenanjung adalah sebanyak RM 2.50 bagi setiap murid manakala di Sarawak, Sabah dan Labuan RM 3.00 bagi tempoh 190 hari.

Namun, di sebalik pemberian makanan percuma ini seorang wanita menerusi status yang dimuat naik di laman Facebook, tampil meluahkan rasa kecewa dan terkilan dengan makanan yang diterima oleh cucu saudaranya.

Wanita ini mend.akwa makanan tersebut merupakan makanan RMT yang diterima di sekolah sebelum dibawa pulang ke rumah.

Menerusi foto yang dikongsi, dapat dilihat satu bungkusan nasi dengan sedikit kuah tanpa sebarang lauk mahu pun sayur-sayuran.

Cucu saudara bawak balik dekat mak dia makanan RMT. Sadis betul. Makanan apa yang diberi untuk budak-budak dekat sekolah? Adakah peruntukan RMT terlalu sedikit sampai pengusaha kantin beri makanan begini kepada budak-budak?.

Makanan RMT hanya lauk dan kuah, wanita ini akhirnya tampil buat penjelasan

Sebelum ini budak-budak mengadu makanan RMT tidak sedap, kita pun beritahu kena bersyukur sebab masih ada makanan. Tapi, ini makanan untuk siapa? Ayam?.

Respon Menteri Kanan Pendidikan
Ujar Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin pihak KPM memandang s.erius dengan d.akwaan tersebut dan s.iasatan lanjut akan dibuat bagi mengenal pasti sekolah yang terlibat.

Malam tadi saya dimaklumkan tentang satu hantaran di Facebook yang tular mengenai gambar nasi putih dan kuah yang didakwa sebagai makanan kepada murid di bawah Rancangan Makanan Tambahan RMT.

KPM tidak berkompromi dalam hal yang melibatkan kebajikan murid.

Wanita Ini Jawab Persoalan
Yang buat andaian budak itu sudah makan lauk sebagainya, jawapannya tidak. Dia memang bawa balik lebihan ke rumah. Kiranya as where as it is. Boleh tengok gambar ye, ada nampak seperti diusik oleh seseorang? Budaknya sangat cermat, boleh nampak makanan tu masih elok kedudukannya walaupun sudah dibawa balik?.

Kedua, sebelum itu, mak dia sudah tanya berkali-kali, t.akut anak dia sudah makan lauk jika ada dahulu. Itu yang dia sedih memikirkan jika makanan begitu hari-hari dihidangkan buat anak dia. saya meletakkan jika ye.. Jika.. Jadi bukan meny.alahkan sesiapa.

Makanan RMT hanya lauk dan kuah, wanita ini akhirnya tampil buat penjelasan

Tunggu s.iasatan. Telah diajukan pada AJK. Harap bukan nanti alasan semata perkara biasa kalau nak tutup k.es.

BACA JUGA : Makanan RMT : Ramai terkejut hanya nasi dengan kuah sahaja seperti ditular
Cahaya misteri muncul dilangit cetus kegelisahan penduduk, hilang setelah disambar kilat

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)