‘Luar setinggan, dalam kondo!’, Demi ibu tersayang, anak ‘makeover’ flat jadi kondo undang reaksi netizen

‘Luar setinggan, dalam kondo!’, Demi ibu tersayang, anak ‘makeover’ flat jadi kondo undang reaksi netizen. ibu bapa tentunya menjadi impian bagi setiap anak-anak.

Jadi tidak hairanlah apabila pelbagai cara kreatif dilakukan demi menterjemahkan penghargaan mengikut kemampuan serta keadaan semasa.

Seperti yang dilakukan anak kelahiran Teluk Intan, Perak ini, dia bersama adik-beradik yang lain sepakat menyimpan wang untuk mengubah suai rumah kedua orang tuanya.

'Luar setinggan, dalam kondo!', Demi ibu tersayang, anak 'makeover' flat jadi kondo undang reaksi netizen

Bercerita kepada mStar, Hazrin Zairi mengakui usaha yang dilakukan itu sebagai membalas jasa ibu dan ayahnya yang banyak berkorban masa dan wang ringgit untuk membesarkan mereka tujuh beradik.

“Rumah tersebut merupakan sebuah rumah flat yang bertempat di Bukit Beruntung, Selangor.

“Rumah itu dibeli oleh bapa saya, Mohd Zairi lebih kurang 25 tahun yang lalu.

 

“Tetapi disebabkan pelbagai kekangan ketika itu, saya hanya pernah datang sekali sahaja. Itupun semasa usia masih kecil kerana ibu dan ayah mahu mencuci rumah,” ujarnya yang merupakan anak kelima.

Disebabkan rumah tersebut terletak jauh dari rumah yang didiami ketika ini, ia tidak dapat dijaga dengan baik dan terbiar.

Tambahan pula ibu dan ayahnya pada masa itu sangat sibuk berniaga sehingga tidak dapat meluangkan masa melihat rumah berkenaan.

Padanan warna dinding dan dekorasi hiasan mencantikkan lagi ruang tamu rumah flat.

“Keadaan rumah sangat teruk. Bukan sahaja kotor, malah tiada tingkap dan jiran pula menjadikannya lokasi untuk memelihara kucing.

“Semasa sampai di situ, terdapat beberapa barang keperluan seperti mesin basuh yang ditinggalkan… rupanya jiran turut menjadikan rumah kami sebagai stor penyimpanan mereka,” katanya lagi.

Menurutnya, idea untuk mengubah suai rumah tercetus selepas dimaklumkan oleh ibunya.

Cantiknya, semurni hati adik usahakan untuk rumah peninggalan mak ayah.

“Tahun lepas, saya teringat rumah tersebut dan tak ambil masa lama, saya terus berbincang dengan abang kembar saya, Hazril Zairi untuk ubah suai sikit.

“Rasa tidak lengkap jika sekadar membuat ubah suai, jadi kami berdua berhasrat untuk make over seluruh rumah.

“Bermula daripada situ, saya terus memanggil sahabat yang merupakan seorang kontraktor untuk membaik pulih rumah dan seorang mak cik kepada sahabat saya juga untuk buat dekorasi dalaman,” luahnya.

Sambutan hari lahir ibunya baru-baru ini.

Bersyukur dengan rezeki lebih yang diberikan, pemuda berusia 33 tahun itu berkata pengorbanan ibu dan ayahnya tidak setanding dengan nilai yang dikeluarkan untuk mengubah suai rumah flat tersebut.

Malah, katanya, dia tidak mahu mensia-siakan hasil bayaran rumah berkenaan.

Berkongsi kos keseluruhan ubah suai dan baik pulih rumah berkeluasan 800 kaki persegi itu, ujarnya ia melibatkan belanja kira-kira RM80,000.

Terdahulu Hazrin berkongsi video menunjukkan keadaan rumah sebelum dan selepas ubah suai sehingga ditonton hampir sejuta pelayar TikTok.

 

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warga maya memuji hasil make over yang dibuat selain mengagumi kegigihan Hazrin dan adik-beradiknya.

“Syukur Alhamdulillah syurga buat anak-anak mana yang mampu menjaga kebajikan ibu bapa sekadar mampu… asalkan ibu bapa selesa di hari senja mereka.

“Cantiknya, semurni hati adik usahakan untuk rumah peninggalan mak ayah.

“Mesti ayah pun bangga tengok titik peluh dia, anak-anak hargai,” ujar beberapa warga maya.

BACA:

Kecoh isu kalimah Allah, sekali lain pula Mufti dedah apa sebenarnya yang terjadi dalam Mahkamah pada tahun 2021

Berang cubaan menebuk atap 2.0 gagal, penyokong Pas cuba ‘nasib’ simbah minyak bangkitkan isu azan sebagai modal politik