LHDN tak jadi ambil tindakan terhadap anak Najib

LHDN tak jadi ambil tindakan terhadap anak Najib. Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menarik balik rayuannya, yang difailkan di Mahkamah Rayuan, berhubung samannya terhadap anak bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Nooryana Najwa bagi mendapatkan RM10.3 juta cukai pendapatan tidak dibayar.

Peguam Wee Yeong Kang yang mewakili Nooryana Najwa berkata, LHDN memfailkan notis untuk tidak meneruskan rayuan itu pada Isnin.

“Anak guam kami telah menyelesaikan kes cukainya selepas ejen cukainya dan LHDN berbincang mengenainya,” katanya semasa dihubungi pada Selasa.

Wee berkata, rayuan LHDN yang dijadualkan didengar pada Selasa.

LHDN merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 26 Ogos 2020 yang menolak permohonannya untuk mendapatkan penghakiman terus terhadap Nooryana Najwa bagi mendapatkan semula RM10.3 juta cukai pendapatan yang belum dibayar.

LHDN tak jadi ambil tindakan terhadap anak Najib

Pada 24 Julai 2019, kerajaan Malaysia memfailkan writ saman dan penyataan tuntutan menerusi LHDN, di Mahkamah Tinggi, menamakan Nooryana Najwa selaku defendan.

Menurut penyataan tuntutan, LHDN mendakwa Nooryana Najwa gagal mengemukakan Borang Nyata Orang Perseorangan mengikut Seksyen 77 Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi Tahun Taksiran 2011 sehingga 2017.

LHDN mendakwa sehingga kini, defendan masih gagal membayar amaun cukai pendapatan yang masih terhutang termasuk dengan kenaikan yang kesemuanya berjumlah RM10,335,292.36.- Bernama

BACA:

Ustaz Azhar Idrus timang anak ke-12, “power ustak!”- netizen

Khabar angin parlimen bubar sebelum bajet 2023 makin kuat

Budak berlakon kena rasuk saka harimau, elak kena cekup dengan polis