Lesen operasi Lynas perlu dikaji semula – Anwar

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa kerajaan mengkaji semula keputusan melanjutkan lesen operasi Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) di Gebeng, Kuantan, yang sepatutnya tamat September ini, kepada enam bulan.

Menurut Anwar perbincangan juga perlu diteruskan bagi menambah baik keputusan yang telah diambil.

“Tetapi saya fikir ia sepatutnya dilakukan secara baik menerusi perbincangan yang efektif,” katanya.

Anwar berkata demikian pada sidang media selepas Siri Jelajah Presiden ke Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di sini hari ini.

Beliau mengulas keputusan kerajaan pada Khamis lepas untuk melanjutkan lesen operasi kilang memproses nadir bumi itu berserta dengan beberapa syarat utama.

Kerajaan mengenakan syarat agar Lynas membina Kemudahan Pelupusan Kekal (PDF), mengemukakan perancangan pembinaan kemudahan cracking and leaching di luar negara dan menamatkan aktiviti penyelidikan dan pembangunan berkaitan penggunaan semula residu radioaktif Water Leach Purification sebagai CondiSoil dalam bidang pertanian.

Keputusan tersebut mengundang pelbagai reaksi masyarakat sekitar yang antaranya mahu Lynas menggunakan sebaik-baiknya tempoh enam bulan itu untuk memberi penerangan lebih jelas mengenai operasi mereka kepada orang awam.

BERNAMA