Lelaki sanggup langgar, gilis teman wanita sendiri kerana takutkan Polis

Seorang lelaki berusia 32 tahun didakwa mencuri 11 kereta buatan tempatan bernilai RM130,000 yang dilaporkan hilang di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor antara 2019 hingga 2021.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Saiful Annuar Yusoff berkata, polis menahan suspek hasil maklumat yang diterima di Cyberjaya, Selangor.

“Susulan tangkapan tersebut, suspek telah membawa pihak polis Kuala Lumpur ke beberapa lokasi dan telah berjaya menjumpai sebanyak 11 buah kereta buatan tempatan yang dilaporkan hilang di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor antara 2019 hingga 2021.

Lelaki sanggup langgar, gilis teman wanita sendiri kerana takutkan Polis

Suspek mempunyai 17 rekod jenayah mencuri kereta untuk menjual alat ganti tersebut di media sosial, kata Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Saiful Annuar Yusoff.

“Nilai rampasan dianggarkan lebih kurang RM130,000,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, dalam kejadian kira-kira 5 petang 26 Ogos lalu, anggotanya menghampiri sebuah kenderaan yang berada dalam keadaan mencurigakan.

Saiful berkata, ketika itu seorang perempuan berada di belakang kenderaan berkenaan mengambil barang di bahagian but.

Suspek lelaki yang menyedari kehadiran polis terus mengundurkan kenderaan, melanggar serta menggilis teman wanitanya.

“Perempuan berusia lebih kurang 20 tahun yang juga teman wanita suspek hanya cedera ringan dan telah ditangkap untuk siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, polis telah memberi amaran supaya berhenti tetapi suspek lelaki berkenaan terus memecut membuatkan polis terpaksa melepaskan tembakan. Suspek bagaimanapun tetap berjaya melarikan diri.

Tambahnya, hasil siasatan awal mendapati suspek mempunyai 17 rekod jenayah mencuri kereta untuk menjual alat ganti tersebut di media sosial.

“Semakan mendapati suspek mempunyai sebanyak 17 rekod jenayah manakala teman wanitanya pula mempunyai tiga rekod jenayah. Kedua-dua tangkapan mempunyai rekod dikehendaki atas kesalahan jenayah dan dadah.”

Beliau berkata kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh dan Seksyen 379A Kanun Keseksaan kerana mencuri kenderaan.

Susulan itu, orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat atau pertanyaan boleh menyalurkannya kepada pihak Polis dengan cara menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2146 0584 / 585 atau mana-mana Balai Polis yang berhampiran.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/08/31/lelaki-gilis-teman-wanita-ditahan-polis-temui-11-kenderaan-curi/

BACA JUGA : Anak muda mengisi kemerdekaan negara, dahulu lawan penjajah kini lawan pengkhianat