Lebih banyak akaun dan harta milik pemimpin PAS dibeku, pemimpin PAS Terengganu bakal dipanggil

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia akan memanggil beberapa pemimpin PAS lain ke pejabatnya di Terengganu dan ibu pejabat di Putrajaya sebagai sebahagian daripada penyiasatannya ke dalam dana yang disalurkan dari Umno.

LIMA akaun bank milik individu dan empat yayasan yang dikaitkan dengan PAS telah dibekukan sebagai sebahagian daripada siasatan kes RM90 juta yang didakwa diterima daripada Umno.

Akaun yang dibekukan adalah sebahagian daripada penyiasatan SPRM ke dalam PAS bernilai RM90 juta yang didakwa diterima daripada Umno menjelang pemilihan umum ke-14 tahun lepas. Dana itu didakwa dari wang 1Malaysia Development Bhd.

Akaun bank rasmi PAS setakat ini tiada masalah kerana SPRM berkata tidak ada transaksi langsung antara 1MDB dan parti itu.

SPRM percaya wang itu dibasuh sebelum dipindahkan kepada pemimpin PAS, kata sumber itu.

Beliau juga mengesahkan bahawa SPRM merampas tiga kenderaan – Toyota Vellfire, Range Rover dan Mini Cooper – serta sebuah kedai runcit bernilai RM2 juta.

Dua hari lepas Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menafikan sebarang penyitaan aset.

Sumber juga mengesahkan bahawa wang tunai telah dirampas sebagai sebahagian daripada siasatan tetapi tidak akan mendedahkan amaun tersebut.

“Tunai juga dirampas tetapi kami tidak boleh mendedahkannya sekarang.

“Masih terdapat pemimpin PAS yang lain, kira-kira tujuh lagi yang akan dipanggil sebagai sebahagian daripada siasatan dan jika perlu, kami akan meminta mereka memberikan dokumen sokongan untuk membeli kereta mewah diatas nama mereka,” tambah sumber itu.

Selepas Takiyuddin, SPRM mempersoalkan mursyidul am PAS Hashim Jasin, yang dahulunya Ahli Parlimen Arau, di Perlis, dan exco Kelantan, Mohamed Nasir Che Daud, yang juga bekas ADUN Kuala Krai.

Hashim diminta memberi bukti pembelian sebuah Porsche Cayman, yang dilakukannya dengan memberikan salinan dokumen-dokumen anti-rasuah.

Hashim sebelum ini menafikan memiliki Porsche, dengan mengatakan anaknya membeli kereta itu dengan menggunakan permit yang diluluskan untuk anggota Parlimen.

SPRM akan memanggil beberapa pemimpin PAS lain ke pejabatnya di Terengganu dan ibu pejabat di Putrajaya.

Pemimpin PAS yang lain yang telah disoalsiasat berhubung RM90 juta adalah anggota jawatankuasa pusat Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz dan bekas timbalan presiden, Nasharudin Mat Isa, yang kedua-duanya disoalsiasat pada 8 Februari yang lepas.

Bekas naib presiden PAS Husam Musa, yang kini bersama Amanah, diambil keterangan dua minggu kemudian.

Berita PAS menerima wang dari Umno yang pertama kali muncul pada tahun 2016 apabila laman web whistle blower Sarawak Report mendakwa bahawa RM90 juta datang dari 1MDB.

Isu ini muncul semula pada Februari tahun lalu dengan rakaman suara Nik Abduh yang menyebutkan pemindahan RM2 juta kepada PAS.

Presiden PAS, Abdul Hadi Awang kemudian menyaman editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown kerana fitnah.

Selepas mencapai penyelesaian bulan lepas, SPRM memulakan siasatannya terhadap tuduhan itu.